Monday 28 July 2008

Cuti jap...

Disebabkan camera wat hal.. ter paksa la men delay segala post.. gambar takdak.. tak syiok gak.. huhu...

Thursday 24 July 2008

Abis dah...


55


Last stock.. setelah kitaorg makan sebiji demi sebiji.. sarapan, lunch, dinner sume berulamkan stroberri.. dek kerana aku pun malas sket minggu ni.. aku wat strawberry milk shake je la.. ikut ajaran kak yus.. blender je ngan fresh milk ngan gula sket.. ada ais lagi sodap..!

Tuesday 22 July 2008

Mabuk Stroberri da..!

3

Resepi asal aku amik dari video nih.. tapi biasa la.. aku suke main sesedap rasa..

bahan2/cara2:
  • 1 mangkuk strawberry *sebab ada banyak.. tu malas nak sukat2.. bubuh je..
  • 1 cawan natural yogurt *takyah penuh2.. kurangkan sket klau tak mau masam.. ag pun stroberri tuh dah masam2 sket..
  • 1/2 cawan double cream *saja tambah sebab ada dlm peti ais tuh..
  • 1/2 cawan gula *kalau suke manis.. tambah ag.. sbb bila dah jd ais dia kurang manis sket..
  • 3 biji strawberry dicincang kecik2
blend sume2 tuh.. kecuali strawberry cincang.. letak strawberry cincang kat dasar bekas ice-lolly tuh.. pastu curah je bahan yang di blend tadi.. cucuk la batang ice-lolly tu kat dlm bekas tu.. bekukan dalam peti sejuk.. dah keras ice-cream tu.. siap untuk dimakan.. sonang je kan

Monday 21 July 2008

Puding Gula Hangus

123

2

Sebenarnya inilah kuih pertama yang aku pandai buat.. masa baru2 kawen dulu.. kegemaran asben terchinta.. blajor ngan ipar nih.. asben aku paling suke kalau gula tu btol2 hangus.. pahit2 manis, gitu.. nak cover rasa telur tuh.. senang je nak wat nye..


Bahan2/cara2:

Gula hangus:-
7-10 sudu besar gula
sedikit air

masak gula n air dalam loyang or bekas yang korang suke.. yg penting tahan dibakar atas api.. masak sampai gula tu jadi hangus.. warna coklat.. tahap hangus.. ikut kesukaan memasing.. then ketepikan.. biar je sejuk..

at the same time.. panaskan pengukus..

puding:-
5 biji telur ayam
1/2 tin susu pekat manis
1 tin air
1 sudu teh tepung gandum *kalau tak nak tak payah pun takpe..

blend sume bahan kat atas tuh.. kalau ada mixer guna la mixer.. zaman aku takde mixer aku guna blender.. tapi jangan sampai rasa pedas plak.. ahaha..

then.. curah je adunan ni atas gula hangus dalam loyang tuh.. pastu masuk dalam pengukus.. kukus lbh kurang 30-45 min..

dah masak.. telangkup atas pinggan lawa... eh.. pinggan besar..

*kalau nak guna susu sejat, gantikan susu pekat pun boleh.. tapi kena tambah gula dalam 5-6 sudu besar ikut manis yg korang suker..

Wadai Kiping

2


Musti pelik dengar nama bubur ni kan.. wadai kiping ni dalam bahasa banjar.. aku pun tak tau nama die dalam bahasa melayu.. dari kecik ni salah satu pebret aku.. aku pun tak pernah wat sendiri.. kalau musim durian, aku slalu mintak mak aku wat bubur ni letak durian.. sodap..! asas dia tepung pulut je.. uli ngan air pandan.. letak garam sket.. aku main agak2 je nih.. pastu gentel bulat2.. picit sikit.. atur dalam talam bebanyak.. bentuknye seakan-akan platelets/platlet dalam darah tuh.. eheh.. then wat cam bubur lain tu.. letak dalam air santan secukupnya.. buh gula merah.. sket garam bagi lemak.. kalau ada durian tu.. cebur kan skali.. simpul daun pandan selai.. manis die cukup, lemak2 tuh.. jadi la.. kalau suke makan yang dingin.. masuk dalam peti ais..

Friday 18 July 2008

Ayam Panggang

1

Kes dah tak tau nak wat ape ngan ayam.. aku dok mengarut la.. panggang perap ngan rempah.. aku main dok blender je sesedap rasa.. bawang besar, bawang putih, halia, daun ketumbar, cili hijau, serbuk kari sket, mayonis, tomato, minyak masak, madu n garam.. sume tu agak2 tuk sekor ayam.. ayam tu aku potong 4.. suruh mamat pakistan tuh potong.. tapi 'skin on'.. sebab nak selit2 rempah celah kulit die.. perap dalam beberapa jam.. bakar dalam oven.. set no 5.. ntah berapa kali aku jenguk dok tengok masak ke tak.. wahaha..


Roti Jala & Kari Sardin

34


Baru 1st time wat roti jala.. hancus..! dah nak last2 baru jadi roti jala aku nih.. tu pun nampak cam lempeng je.. tak de skill nak wat bunga die la.. huhu.. jadi la rope nye cenggitu.. dah la tak reti lipat..

Nasib baik aku dah standby kari sardin..kalau wat roti dulu.. alamat aku takde mood nak wat kari dah.. tapi sedap gak walaupun tak cantek roti aku tu.. ahaha..

Resepi aku ngintai kat sini..

Wednesday 16 July 2008

Tapai Pulut

3

Berjaya juga aku akhirnya.. ingatkan tak jadi.. aku meng amik resepi ni kat blog ni .. terima kaseh bebanyak.. detail tu.. tu yang menjadi kut.. eheh.. ok ni ape yang aku buat

bahan2:

1 cwn / 200 g beras pulut
1 cwn air
1/4 ragi *ragi besar duit 50 tuh


cara2:
  • panaskan kukusan
  • basuh beras pulut bersih2 dan tos kan sket
  • masukkan beras dalam loyang dan tuangkan air dalam loyang tu
  • letak loyang dalam pengukus tadi dan kukus sehingga naik wap. lbh kurang 10-15 min.
  • angkat loyang dan harukan/kacau pulut tadi
  • kukus semula pulut tuh dalam 10 min hingga naik wap * pulut tuh dah masak la kiranya..
  • tebarkan/serakkan pulut pada talam atau ape je bekas yang luas dan muat untuk pulut tu
  • biar pulut tu betul2 sejuk
  • tabur rata2 ragi pada pulut yang dah sejuk dengan cara, sagat guna penapis air
  • dah rata, terbalikkan pulut tu dan tabur ragi lagi sehingga semua pulut kena ragi
  • bubuh pulut dalam bekas yang sesuai.. aku guna tupperware je la.. daun pisang or daun getah takde...
gitu la.. tak susah pun kan.. aku tak rendam pulut tu, sebab aku takde pengukus yang berlubang2 tu.. aku nye pengukus bleh letak loyang je.. ekeke..




Tuesday 15 July 2008

Menu semalam..

4

tak tau nak masak ape.. aku wat sambal sotong je tgh ari tu.. kalau tanya asben aku tuh.. ni la yg slalu die sebut.. "tumis sambal je dah la.." huhu.. resepi..? sat2 na..

Monday 14 July 2008

Lompat Tikam

45

Di sebab kan ari tu terliur tgk bubur som2 ah mat gebu.. maka aku pun meneroka la resepi nye.. tapi asben aku plak suke makan lompat tikam.. aku rasa dua benda ni macam nak sama.. cuma lompat tikam ni dua lapis.. n yang color ijau tuh guna santan cair.. aku ape lagi.. telek resepi kak hanieliza skali.. alamak kena kukus lah.. jadi aku terpaksa la guna ke kretipan yang ntah pape ni.. untuk menyenangkan kerja aku.. so, ni hasil olahan dari kedua resepi tuh.. time kasih ah mat gebu & kak hanieliza.. hasil nye.. sedap woo.. ye la.. sumber resepi dari mana kan..!

Bahan2: penyediaan untuk 8 biji gelas dalam gambar tu..

color hijau

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
3 1/2 cwn santan cair
1/2 cwn air pandan
1/2 sudu teh garam

cara2:

campurkan semua bahan diatas.. tapis masuk dalam periuk.. masak dengan api sederhana sampai likat.. sentiasa kacau.. kalau tak berketul.. lenguh sket bab nih.. ehehe.. dah likat, tuang dalam bekas kegemaran.. aku ada gelas tu je.. jadi la kan..


color putih

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi * kurangkan sket dr yg ijau td..
3 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

cara2:

sama gak.. campur sume bahan.. tapis ke dalam periuk.. masak api sederhana.. kena sentiasa kacau.. bila likat.. tuangkan atas lapisan hijau tadi...


air gula * nie yg macam fail sket

ini ikut suke aku je.. masak gula melaka tu ngan air.. agak sesedap rasa.. bubuh daun pandan simpul.. tapi hasil nya, mmg manis sangat.. cuma tak berapa gelap.. aku kena menuntut kat k nita nih.. klau air gula tuk tau fu fa dia kan cam sedap, itam je.. color tu menang seh..!


Sunday 13 July 2008

Singgang je..

6

7

Menu ari ni.. tak tau nak masak ape.. wat la singgang daging.. ahaha.. ni kes nak senang.. takyah tumis2, bubuh je daging, bawang besar hiris2, bawang putih ketuk sket, ketumbar (taruk biji2.. tak perlu kisar pun), lengkuas dihiris2, kunyit sket bg naik seri dan perasakan ngan garam gula.. nak rasa pedas.. bubuh cili padi tuh.. pastu wat daging goreng kunyit sket.. sedap makan ngan nasi panas.. kalau ada sabal belacan lagi terangkat you..!

Friday 11 July 2008

Kuih Cara Berlauk vs Pizza

1

2

Hah..! jangan ingat pizza plak.. ni kuih cara berlauk yang takde acuan.. disebabkan aku teringin sangat nak makan kuih pebret aku nih.. terpaksa la meadaptasikan apa yang termampu.. tapi sumber resepi ni aku dapat dari Bro Rozzan.. time kasih Bro..! tu yg color itam kat bawah tu.. pepaham je la.. aku bakar guna pan.. ahaks.. tapi tak menjejaskan sangat rasa die.. still sedap..! ada resepi talam belauk yg pakai kukus.. tapi aku nak jugak yang main bakar ni.. so.. inilah hasilnya.. len kali aku wat yang kukusnya.. tu baru real tak yah guna acuan.. pakai loyang je.. eheh..

Laksa Johor plak..!

3

Ntah ape aku kemaruk makan laksa kot.. sebab ada spaghetti, jadi aku pun menerai wat laksa johor plak.. 1st time nih..teringat kat kak shidah.. cikgu yang dok dpn meja aku kat SK Seri Telok.. ingat ag brape minggu sblm dtg sini.. kitaorg wat makan2 kat bilik guru.. kak shidah yg wat kuah laksa johor ni.. sedap giler.. kak limah ngan ulam-ulaman n sambal belacannya.. kak suzie yg rebus spaghetti.. rindunya ngan derang sume.. wups..! dok bebel2 ni.. resepi sat na...

Wednesday 9 July 2008

Laksam

22

Ini pun sebab baru beli ikan lah ni.. beli ikan kembong sepeket je.. tapi idea nak masak banyak plak.. okie.. meh kita tgk resepinya..

Bahan-bahan:
[laksam]
  • 2 cwn tepung beras
  • 4 cwn air suam
  • sedikit garam *bagi lemak sket
Bahan-bahan: [kuah]
  • 4 ekor ikan kembong * rebus, amik isi dan blend
  • 250 ml santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 500-700 ml air
  • 4-5 biji bawang merah-kisar dengan sedikit halia
  • 1 sudu kecil lada hitam yang ditumbuk/dikisar.
  • garam
  • gula
  • 2 keping asam keping
Bahan-bahan: [ulam]

Ikut la yang mana ada.. kalau ada kacang panjang, tauge, timun n salad pun boleh.. cam laksa lain gak..



Cara-cara:[laksam]
  • sediakan pengukus, aku guna base springform n sandwich pan wat gilir-gilir utk kukus laksam tu. ini kes takde tudung piyuk.. eheh.. stail cik puan kesum..
  • bancuh tepung beras ngan air suam n tambahkan sket garam biar lemak2 sket.
  • letak base springform tu pada pengukus.
  • tuang bancuhan tadi pada base springform tuh.. agak2 tebal yg sesuai. jangan tebal sangat.. tak sedap plak..
  • bila laksam tu dah masak angkat.. gantikan ngan sandwich pan plak.. kalau kat mesia senang je nak cari tudung periuk ni.. sama saiz plak tu.. belasah je la labu..
  • tuang bancuhan maca tadi..
  • sementara tunggu yang dalam pengukus tu masak. bleh la gulungkan laksam pada base springform tu.. sengetkan sket.. gulung je.. ikut skill memasing.. wat la sampai abis bancuhan tu.. dah siap.. ble potong2..
Cara-cara:[Kuah]
  • Masukkan ikan yang dah blend ke dalam air rebusan ikan tadi.
  • Tambahkan bawang merah, air, santan, asam keping, lada hitam, garam dan gula.
  • Kacau hingga masak. Masukkan air lagi jika kuah nampak terlalu pekat.
Sajikan ngan sambal belacan.. fuh.. sedap tu..! kalau tgk kuah aku tu cam pekat sbnrnya.. nakbg rasa ikan nye pasal..

*cilok resepi cik puan kesum n k siti azma.. mer ashih bebanyak..
cetusan idea yang amat besh..!

My Burpday Cake - 27 June 2008

11


Resepi asal, aku amik dari boxhousestudio tapi telah ku ubah suai dengan bahan yang aku ada.. asalnye dia guna toblerone chocolate.. aku ada dark chocolate biase tu je.. coklat masak tu lah.. jadi nye..


Non-bake CHOCOLATE CHEESECAKE

Bahan-bahan:

  • 1 cwn biskut digestive
  • 1/2 cwn butter, melted
  • 2 x 250g PHILADELPHIA BRAND Cream Cheese, softened at room temperature
  • 3 sudu teh gelatine dissolved in *ini yang aku takde.. aku bantai pakai agar2 tali..
  • 1/2 cwn air panas
  • 3/4 cwn condensed milk
  • 1/2 cwn doudle cream
  • 1/2 cwn natural yogurt
  • 100g Dark Chocolate, melted


Cara-cara:

  • Campurkan biskut digestive yang dihancurkan ngan butter.. then, tekan pada tapak springform 9".. sejukkan.
  • Beat the cream cheese guna electric mixer until soft.
  • tambahkan gelatine mixture/aku nye agar2 tali yg telah di masak, dark chocolate cair, yogurt and cream, blend sampai smooth
  • tuangkan ke atas tapak biskut dan sejukkan dalam peti ais (2-3 jam atau semalaman).
  • Garnish with chocolate shavings and buah ceri.

Tips: To melt dark chocolate, break into pieces and melt in a heat-proof bowl over simmering water. Alternatively, mirowave on MEDIUM/LOW for 3 minutes or until melted.

Kek ni Daniell panggil eskrem.. sebab mmg cam eskrem, makan sejuk2 tu.. Aishah pun suka bila aku suapkan kek ni..

Udang Goreng Butter

55


Gara-gara baru beli stok ikan n seafood dari nelayan Tinsley.. so bleh la kita makan udang, setelah muak makan ayam ngan daging.. eheh.. aku meninjau ke develishkitchen satu masa dulu.. terliur ngan Paprika buttered prawn.. masa tu stok udang dah abih.. jd tak la nak baca betol2.. dah nak mengedit ni baru aku baca ag skali.. lain terus cara aku masak rupanya.. nama je sama.. ehe.. kalau ikot die nye resepi ag sedap rasanya.. sbb time ni nak cepat.. perut pun dah lapor.. aku pun hentam saja lah..


cara2 + bahan2:

Cairkan butter.. buh la 4-5 sudu.. then aku bubuh bwg besar n garlic sket.. tabur paprika.. terjunkan udang yg dah dibersihkan.. kacau2.. bila udang dah masak.. bubuh la sayur kegemaran, brokoli n what ever pun.. pastu angkat.. express kan..!



Beriani Kambing

123


Ari tu wat nasi beriani.. tapi tak wat lauk beriani pun.. ni.. k nita dah bagi rempah beriani peninggalan k aida yg dah balik mesia, so apa lagi.. aku pun mentelaah la resepi beriani daging kat almari resepi tu.. cam senang je.. meh kita tgk..


Bahan-bahan:


  • 4 ulas bawang *digoreng.. n amik minyak nye nanti
  • 2 sudu minyak bawang goreng *hasil dari goreng bawang tadi ler..
  • 1 kg daging kambing
  • 5 sudu minyak sapi

Bahan yang kena blend:
  • 4 sudu Rempah Beriani
  • 2 ulas bwg besar
  • 5-6 ulas bwg putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 sudu tomato puree
  • 2 biji tomato
  • 1 cekak daun ketumbar
  • 5 biji cili hijau/merah
  • 3-4 sudu besar madu
  • Garam/Gula secukup rasa

Cara-cara:

Blender semua ramuan tu.. tumiskan bahan blend ngan minyak sapi juga 2 sudu minyak bwg goreng. klau lebih pun tak pe.. masukkan daging kambing td. Masak sehingga mendidih dan daging masak. Selepas mendidih, kalo nampak mcm kurang minyak, tambahkan minyak bwg goreng. Kalau rasa lauk tu dah masak, baru la masukkan bwg goreng last skali. untuk menaikkan seri lauk tu, boleh la letak cili hijau dlm 5-6 biji lagi. Masukkan bulat2 cenggitu je.Senang je kan..

*resepi ni aku otter sket2 je dari almari resepi tuh.. ehehe, ikut kesenangan dan kebiasaan aku masak.. bahan sume aku ikut situ je.
btw, mer ashih bebanyak kak nita.. sedap sangat resepi nih.. si Daniell bukan main suke ag..!

Tuesday 8 July 2008

Spaghetti Goreng

cats

yang ni kes.. hero aku tuh yg nak makan mee.. ada spaghetti pun jadi la.. die boring makan nasi ler tu.. aku goreng sempoi je.. potong2 bawang, tumis2, letak daging kisar sket yg kebetulan ada dlm peti ais tu.. aku bubuh la sket, oregano n da geng tuh.. tambah sket tomato chopped.. eh cam nah wat bolognise sauce plak.. kira lbh kurang lah.. jangan lupa perasa kan ngan garam n gula tu.. pastu bubuh je spaghetti yang dah direbus.. siap..! suke daniell dapat makan mee.. tak pedas kan..

Nasi Beriani

44


Bahan-bahan utama:
  • 1/2 kilo daging kambing * bleh tukar daging lembu atau ayam
  • 3 cawan Beras Basmathi
  • 1 cawan natural yogurt
  • 1 cawan air rebusan daging *kalau guna ayam, tak perlu rebus.. so ganti ngan air suam je
  • 2 cawan air suam
  • sedikit daun ketumbar *ikut citarasa masing-masing
  • sedikit daun pudina *ikut citarasa masing-masing
  • garam n gula secukup rasa
*nisbah ~ beras:air = 3:4


Bahan-bahan menumis:
  • 1 labu bawang putih *blend
  • 2 inci halia *blend
  • 1 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 5 sudu besar minyak sapi *bleh lebihkan kalau suka n takut hangit

cara-caranya: Basuh beras tadi dan toskan. Sambil tu rebus daging kambing/lembu. Daging ni potong la ikut suka. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi letrik tu. Tumiskan bawang putih ngan halia blend tadi. Masuk skali rempah beriani ngan rempah kari. Bila dah naik bau, masukkan air yogurt, air rebusan daging n air suam. Perasakan dengan garam dan gula ikut citarasa memasing. Kacau sikit sambil masukkan beras tadi. Taburkan daun ketumbar n daun pudina. Angkat periuk dari api tu, terus letak kat base periuk elektrik. Jangan lupa tekan suis. Karang tak masak nasi tu.. eheh.. then siap..

*resepi dapat dari my pwen tim~tinsley