Monday 13 October 2008

Biskut Makmur

1

Masa raya pertama ari tu aku g beraya kat Darnall.. ada la biskut makmur.. sedap sungguh..! aku pun ape lagi.. resepi ni aku adaptasikan dari resepi kak rozie mama vouge.. main sebut mulut je nih..

Bahan2 inti:

kacang tanah
sedikit butter
secukup rasa gula

cara2:

goreng kacang tanah tanpa mintak.. buang kulit.. blend halus..
gaulkan kacang tadi ngan gula.. manis ikut suke..
gaul plak ngan sedikit butter biar bleh kepal/gentel..
gentelkan bulat2 kecil..


Bahan2 doh:-

250 g butter
tepung gandum disangai secukupnya
secubit garam

gula icing untuk menggolek biskut


cara2:

gaulkan butter ngan sedikit garam.. nak bg lemak je.. masukkan tepung gandum yang disangai sedikt demi sedikit.. sampai la doh tu boleh gentel.. doh ni agak lembut tau.. bila dah boleh gentel tu.. gentel la bulat2 kecil.. leperkan.. masukkan inti kacang dalam tu.. tutup dan buat bentuk kegemaran..

bakar biskut dalam oven no 3.. agak2 dalam 20-30 minit.. die masak tak yah tunggu perang betul.. warna die cam suji gak..

dah masak sejukkan.. dah betul2 sejuk.. golekkan ngan gula icing..


sedap sangat biskut ni tau.. pastu takyah kuarkan penimbang pun.. brape ari je dah nak abis aku telan sensorang.. eheh..

Friday 10 October 2008

Salam Raye...!

Hellew..! still raya ag arr.. tak done nak ngupdate.. busy rupa nye raya di perantauan ini.. next week cool dah kot.. see ya..! selamat ari raye..

Saturday 4 October 2008

Tart Nenas

2

ini la biskut pebret aku.. mula wat satu adunan sebalang abis aku ngadap sensorang.. ekeke.. doh aku ni tak letak gula.. sebab manis amik manis jem je.. tapi pada aku sedap sangat.. hasil tangan sendiri la katakan.. berjaya jugak aku akhir nya.. wahaha.. tp tu la.. abis masa aku tau.. dok gentel benda nih.. kalam kabut aku minggu2 terakhir pose tuh..

Bahan2 jem nenas:-

1 biji nenas
1 cwn gula pasir
sket pewarna kuning

Cara wat jem:-

kupas nenas tuh.. parut nenas.. masuk dalam periuk.. letak gula, masak sampai kering.. api perlahan.. jangan sampai hangus.. jem ni terhasil selama 3 jam time hero aku g school.. so simpan dulu.. hari esoknye baru wat doh..


Bahan2 doh:-

250 g butter
2 biji kuning telur
300 g tepung gandum (aku sangai dulu tepung nih)
40 g tepung gandum tak sangai * nak bagi doh aku senang gentel..
20 g tepung kastard
20 g tepung jagung
secubit garam

Cara2:-

sangai tepung gandum tuh.. then ayak.. pukul butter + telur + garam sampai kembang.. masukkan tepung kastard n jagung, serta tepung gandum yang di sangai tuh sket2.. uli sampai dekat bleh gentel.. pastu masukkan tepung gandum yg tak sangai tuh.. uli ag.. sebenarnya guna sume tepung yg disangai ag ok.. kalau ada acuan semprit or meruku untuk jadikan dia pjg2 tuh.. bleh wat tart gulung ag senang kut.. kalau main gelek pastu garis pakai garpu tu yg mencabar tuh.. sbb adunan ni rapuh sangat.. aku takde acuan.. so wat tart bungkus.. bulat kan kecik2, leper kan.. masukkan jem nenas yg dah gentel bulat2 kecik.. bentukkan cam nenas.. stroberi ke.. ikut suke lah.. then gunting sket2 bg cun.. sblm bakar sapu kan kuning telur.. bakar dlm oven yg dah dipanaskan pd no 3.. bakar la selama 20 minit lebih kurang..