Friday 9 January 2009

Kek Gula Hangus


11

Ini kek pebret asben aku.. baru skang nak try buat.. dah lama aku tgk kat almari resepi tu.. seksi sangat k nita punya tu.. buat nye cenggini..


untuk gula hangus:-

bahan2:

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu butter

masak gula sampai hangus.. bila da hangus.. bubuh air panas tu pelan2.. tang ni yg bahaya nih.. eheh.. die jadi meletup.. slowly.. kalau takut.. buh air pastu terus tutup periuk tu.. pastu masukkan butter tu.. biar kan die sejuk..


bahan kek seterusnya:-

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat

pukul telur sampai kembang.. masukkan susu pekat.. pukul ag.. masukkan tepung gandum n soda bikarbonat.. gaul rata.. pastu masukkan gula hangus tadi.. kacau sebati.. perap 3-4 jam.. then bakar dlm oven 180 celcius or gas mark no 3.. lbh kurang 1 jam gitu la.. sampai masak.. siap..

ini la kek yg paling cepat abis.. sebab asben aku suka.. kalau tak kek lain tu.. die wat tak tau je ko.. tp aku stil tak puas ati sbb lobang2 kek aku ni tak se seksi k nita nye.. agak nye time sejuk2 ni bila perap tu die tak react sangat kot.. tu pon da letak dlm bilik boiler.. bilik boiler aku tu tak berape panas kot.. wahaha.. nnt wat ag ah..