Monday, 21 July 2008

Puding Gula Hangus

123

2

Sebenarnya inilah kuih pertama yang aku pandai buat.. masa baru2 kawen dulu.. kegemaran asben terchinta.. blajor ngan ipar nih.. asben aku paling suke kalau gula tu btol2 hangus.. pahit2 manis, gitu.. nak cover rasa telur tuh.. senang je nak wat nye..


Bahan2/cara2:

Gula hangus:-
7-10 sudu besar gula
sedikit air

masak gula n air dalam loyang or bekas yang korang suke.. yg penting tahan dibakar atas api.. masak sampai gula tu jadi hangus.. warna coklat.. tahap hangus.. ikut kesukaan memasing.. then ketepikan.. biar je sejuk..

at the same time.. panaskan pengukus..

puding:-
5 biji telur ayam
1/2 tin susu pekat manis
1 tin air
1 sudu teh tepung gandum *kalau tak nak tak payah pun takpe..

blend sume bahan kat atas tuh.. kalau ada mixer guna la mixer.. zaman aku takde mixer aku guna blender.. tapi jangan sampai rasa pedas plak.. ahaha..

then.. curah je adunan ni atas gula hangus dalam loyang tuh.. pastu masuk dalam pengukus.. kukus lbh kurang 30-45 min..

dah masak.. telangkup atas pinggan lawa... eh.. pinggan besar..

*kalau nak guna susu sejat, gantikan susu pekat pun boleh.. tapi kena tambah gula dalam 5-6 sudu besar ikut manis yg korang suker..

No comments:

Post a Comment