Sedap rupanya kalau daging tu disalai/dibakar.. then wat masak lemak.. aku jumpa resepi ni kat fotopages Maklang Azie.. dengan mempraktikkan tips2 yg diberi.. masak lemak ni jadi urmmph..!
bahan2:-
Daging disalai/dibakar.. aku gaul ngan garam kunyit n black pepper sikit sebelum bakar.. dah bakar hiris daging nipis2..
bahan yg perlu kisar/tumbuk
cili api
bawang besar/bawang merah
bawang putih
kunyit hidup/kunyit serbuk
santan cair
santan pekat
serai dititik
cili hijau dibelah
garam n gula secukup rasa
cara2:-
masukkan daging, santan cair, serai ngan bahan kisar dalam kuali.. masukkan sekali garam n gula secukup rasa.. didihkan sampai kuah masak.. masukkan santan pekat ngan cili hijau yang dibelah td.. time ni, kecikkan api sekecil mungkin.. biarkan seketika.. aku biar sampai kuah nampak surut sikit.. then siap..
segala tips2 berguna bleh baca kat maklang azie tu kay.. memang besh..
bahan2:-
Daging disalai/dibakar.. aku gaul ngan garam kunyit n black pepper sikit sebelum bakar.. dah bakar hiris daging nipis2..
bahan yg perlu kisar/tumbuk
cili api
bawang besar/bawang merah
bawang putih
kunyit hidup/kunyit serbuk
santan cair
santan pekat
serai dititik
cili hijau dibelah
garam n gula secukup rasa
cara2:-
masukkan daging, santan cair, serai ngan bahan kisar dalam kuali.. masukkan sekali garam n gula secukup rasa.. didihkan sampai kuah masak.. masukkan santan pekat ngan cili hijau yang dibelah td.. time ni, kecikkan api sekecil mungkin.. biarkan seketika.. aku biar sampai kuah nampak surut sikit.. then siap..
segala tips2 berguna bleh baca kat maklang azie tu kay.. memang besh..
rajin betuul....lauk pun nmpk mcm sedap.. nanti rajin nak cuba arrrrrrrr..hihihi
ReplyDeleteUikk!!!..Tabikk....masa makan tu bayangkan dok kat kampung....kalau boleh tanam pokok ubi kat tepi tingkat, lagi ada feel kampung kann.....hahahaha...
ReplyDelete>> mat gebu - ko saja tau..! buat aku sedih je.. teringat kat kampung... dah la nak pose.. kalau ganti siput sedut.. letak keladi.. lagi terangkat kan....!
ReplyDelete>> kak ajzie - tu time rajin kak.. ehehe..
ReplyDeleteruhil..daging tu liat x? maknanya mentah2 pastu gaul ngn garam kunyit n blckpepper tu n then terus salai ek?
ReplyDelete