Wednesday, 24 December 2008

ASAM PEDAS Ikan Tamban

pedas

teringat asam pedas kat batu pahat.. yg paling aku suka ada satu gerai dekat umah aku kat Sri Gading tu.. Warung Pakat-pakat namanya.. sedap giler asam pedas die.. ketagih tau.. ari2 balik skolah.. aku singgah situ makan or bungkus.. kadang naik malu plak.. ehehe.. yg asam pedas ni aku mengarut ikut suke aku je..

bahan2:

2 ekor ikan tamban

1/2 biji bwg besar
cili kering
2-3 ulas bwg putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1 inci belacan ] blend sume bahan nih

air asam jawa secukup nya
1 cekak daun kesum
1 tangkai serai
7 biji bendi
2 biji tomato ] untuk dikecebung kan dalam tu nnt


cara2:

tumiskan sume bahan blend tu.. then masukkan ikan n air asam jawa.. bubuh la air secukupnya.. bubuh bendi tu skali.. buh je bulat2 gitu.. masuk skali daun kesum n serai tu.. bila dah dekat nak masak bubuh la tomato belah empat.. perasakan ngan garam n gula.. siap...

Tuesday, 23 December 2008

NASI PILAF & BERIANI KAMBING

nasip

kes boring n abih idea nak masak.. dah 2-3 kali aku wat nasi pilaf ni.. resepi aku amik kat kak pah.. senang tau wat nasi.. cenggini..

NASI PILAF

bahan:-

6 cwn basmathi
7 cwn air
sebiji bawang besar
butter secukupnya
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga,cengkih)
sket garam
gajus n kismis ikut suka


cara2:-

tenggek kan periuk nasi letrik tu kat ats api.. bubuh butter secukup nya untuk menumis.. masukkan bawang besar yang dicincang.. masukkan jugak rempah tumis tu.. tumis hingga wangi.. masukkan beras yang telah dicuci n ditoskan.. masukkan perlahan supaya tak patah2 beras tu.. gaul rata seketika sblm memasukkan air supaya bila masak beras tu akan berderai.. then masukkan air.. letak sedikit garam sesedsap rasa.. kecebungkan je kismis n buah gajus kalau suka.. angkat periuk tu masukkan la kat base die balik.. jangan lupa on kan suis.. kang tak masak pulak nasi tu.. biar la sampai masak..

nasi ni best sebab die senang n sedap.. pastu rasa die ringan je.. tak la muak.. bleh makan banyak.. ahaha..


BERIANI KAMBING

ni dah penah masuk sini.. cuma aku buat sesimple mungkin.. sebab nak cepat.. cam ni ha...

Bahan2:-

  • 1 biji bawang besar bawang *digoreng.. n amik minyak nye nanti
  • 2 sudu minyak bawang goreng *hasil dari goreng bawang tadi ler..
  • 1 kg daging kambing
  • 5 sudu minyak sapi

Bahan yang kena blend:
  • 4 sudu Rempah Beriani mesia punye nih
  • 1/2 biji bwg besar
  • 5-6 ulas bwg putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 sudu tomato puree
  • 2 biji tomato
  • 1 cekak daun ketumbar
  • 1 biji capsicum
  • 3-4 sudu besar madu
  • bawang yg digoreng tadi
  • Garam/Gula secukup rasa

Cara-cara:

Blender semua ramuan tu.. tumiskan bahan blend ngan minyak sapi juga 2 sudu minyak bwg goreng. klau lebih pun tak pe.. masukkan daging kambing td. Masak sehingga mendidih dan daging masak. Selepas mendidih, kalo nampak mcm kurang minyak, tambahkan minyak bwg goreng. slow kan api n biar die lama sket.. Kbiar die btol2 masak.. untuk menaikkan seri lauk tu, boleh la letak cili hijau dlm 5-6 biji lagi. Masukkan bulat2 cenggitu je.Senang je kan..

Fruit Cheese Cake

fruit cake

dulu kecik2 mak aku slalu buat kek ni bila nak raya.. tapi aku ingat ag mak aku slalu mengeluh sbb buah dia mendak.. aku suka makan kek tu tapi aku tak suka ada satu buah campur tu yg mcm maung je bau nye.. ape ntah.. so skang aku bubuh kismis je.. ingat nak campur kismis hitam n kuning.. tapi sempat beli yg kuning je.. yg hitam tarak.. jadi la.. aku ikut mat gebu nye resepi.. cuma aku ubah sket2 ikut keselesaan aku.. sowi ye mat.. seb baik jadi..! kalau tak.. sape yg salah... aku la..!

bahan2:-

240 g tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
250 g gula halus
250 g butter
250 g cream cheese
4 biji telur
1/2 cawan jus sunquick

140 g tepung gandum*
300 g buah2an campuran (mix fruit) aku guna kismis kuning je*(*disatukan dan gaul hingga rata)

sedikit badam cincang untuk ditabur ke atas kek


cara2:-
  1. Panaskan oven pada suhu 170C or gas mark no 4. lenser loyang butter dan Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata. Masukkan gula. Pukul hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yg dipanas kan sekejap dan ratakan. Bakar 50 - 55 minit tak pon tgk la sampai masak..
hasil nya sedap tau.. wat kudap2.. cume rupa die tak berapa lawa.. sebab tak color2.. kalau mix fruit tu kan cun je..

Tuesday, 9 December 2008

MOIST CHOCOLATE CAKE

choco

aku mmg dari dulu suka makan moist chocolate cake.. dok uk ni baru try nak wat sendiri.. ada la 2-3 resepi aku cuba.. tapi yang ni paling aku suka.. dah 2 kali wat.. hasil nye.. yummy..! resepi ni aku ngecek kat Suria darnall.. ari tu aku rasa time open house die.. sedaaap..! resepi kat bawah ni camna aku wat.. resepi asal suria bagi tu ada letak ovellette n vanilla.. aku tak letak pon.. sbb suria pon tak letak.. eheh.. pastu guna minyak jagung.. tp aku guna minyak sayur je.. btw terima kaseh bebanyak su.. menjadi tau resepi ni..!


Bahan2:

4 biji telur (resepi asal guna 3 biji je.. aku saja test wat 4.. sedap gak.. eheh)

1 cwn minyak sayur

1/2 cwn susu segar (resepi asal susu cair)

2 cwn tepung gandum

2 cwn gula

3/4 cwn serbuk koko

sudu kecil sodium bikarbonat (rata)

1½ sudu kecil baking powder (rata)

1 cwn air panas


cara2:

1. pukul telur + minyak sayur + susu segar
aku pukul guna senduk kayu je.. just nak bagi rata bukan bagi kembang berbuih tu..

2. masukkan tepung gandum + gula + serbuk koko + sodium bikarbonat + baking powder
kacau guna senduk kayu…jgn putar pakai mixer

3. Masukkan air panas mendidih dan gaul rata

4. grease kan loyang or letak kertas minyak kat loyang tu. Bakar pada suhu 180-200 or gas mark oven no 5 (ikut la oven menmasing) selama 50 – 1 jam atau sehingga masak

Saturday, 6 December 2008

SUP TULANG KAMBING

sup tulang kambing

dikala sejuk2 ni mmg best hirup sup.. dah la lapor je keje.. nak makan cepat, ni la lauk paling senang.. tadi pas balik beli barang dapur kat asda.. sampai umah dah kul 3 lbh.. dah nak maghrib.. dah nak gelap pon.. perut pon mula la mintak di isi.. aku dengan pantas nye.. masak nasi.. bersihkan tulang kambing yg baru je beli tadi.. mula nak beli rib lembu.. abih la pulak kat bangla bazar tu.. kambing pon kambing lah.. ingat masak nih nak simpan untuk sarapan esok skali.. ermmmph.. tak sempat.. licin dah kami abih kan anak beranak.. eheh.. ok lah.. aku wat sup ape2 pon cam gini lah.. takde tumis2.. kecebung je sume2.. datang sini la aku wat gini.. kak ainon tinsley yg ajar.. rupanya.. ini la sup yg jadi pebret ever my asben.. mcm sup terengganu katanye.. ye kan je lah..

bahan2:

tulang kambing
halia
bawang putih
kayu manis
bunga lawang
cengkih
buah pelaga
lada hitam
asam jawa
garam n gula secukup rasa

cara2:

bersihkan tulang kambing.. kalau nak wat ayam ke.. lembu ke.. pon boleh.. masuk dalam periuk.. bubuh la air ikut suke.. sup banyak kuah la sedap kan.. kecebungkan je halia n bawang putih yg diketuk2.. tak yah susah ati nak hiris2.. aku paling suke dapat ketuk ngan alu lesung batu tu.. puas ati kau.. agak2 le banyak mana pon.. pastu.. campak je kayu manis, bunga lawang segala tu.. lada hitam tu pon bubuh skali.. bagi rasa hangat2 sket.. asam jawa pon tak yah nak wat air asam.. amik je secubit agak cukup2 tu.. bubuh je.. renehkan sampai sup tu keluar minyak asli dari daging or ayam what so ever tu.. dah betul2 masak.. baru perasakan secukup nye.. nnt tabur la daun sup or daun bawang ke.. lengkap kan skali ngan bawang goreng.. senang giler kan.. cuma tu lah.. sume nye main agak2 je..

Thursday, 4 December 2008

IKAN TAMBAN BAKAR

ikan

teringin nak makan terubuk bakar cam mak selalu wat tu.. cicah sambal belacan perah limau kasturi.. slrrrp.. sedap nye lah.. tu lauk pebret aku,, slalu kalau balik kampung mesti mak wat kan tuk aku.. ikan tamban ni dah lama ada dalam peti ais.. so kira jadi lah nih.. aku stakat blend bawang besar n serai juga cili kering..bubuh kunyit n garam gula secukup rasa.. bubuh dalam aluminium foil n bakar dlm oven.. kalau mak aku bakar atas plat tenyeh burger tu.. lapik daun pisang.. cam orang bakar ikan kat pasar ramadhan tuh.. sedap woo..

Tuesday, 25 November 2008

KARIPAP KELEDEK

karipap keledek

semalam pas amik Daniell balik skolah.. time aku basuh pinggan tu.. terasa sejuk nye.. mula la perasaan nak makan2 tu timbul.. sedap n heaven nye kalau dapat makan karipap panas.. aku pon ape lagi.. kupas la kentang.. tapi..! bila dah siap sebiji kentang tu aku kupas.. ter pandang plak keledek bertaun yang aku beli.. tak guna2 pun lagi.. simpan kentang tadi, aku pon kupas keledek plak.. 2 biji je ada pun.. tapi besar gak.. kentang-kentung siap la inti keledek cam kat bawah ni..

bahan2:

2 biji keledek
ayam cincang
udang kering sket}
1 biji bwg besar}
3 ulas bwg putih}
1 inci halia}
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st ketumbar
1sb kari
air asam sket

} blend kan

cara2:
aku dah rebuskan keledek tadi siap2.. ingat nak cepat la kan.. pastu tumiskan bahan blend.. bubuh skali lada hitam, jintan n ketumbar.. dah naik bau tu.. bubuh serbuk kari yg dibancuh ngan air asam tu.. tumis2 jap.. masukkan ayam cincang tu.. agak ayam tu dah masak bubuh ler keledek tadi.. pastu perasakan garam gula.. agak2 dah sebati n air pon dah kering ketepikan.. wat kulit plak..

kulit nih plak aku ngintai resepi bro rozzan.. cume aku double kan sukatan bro tuh.. sebab inti aku banyak.. cam gini..

bahan2 tuk kulit:

800 g tepung gandum
4 sb majerin
80 ml minyak masak... (majerin campur minyak masak n aku panaskan dalm microwave)
300ml air suam
1 st garam (campur dalam air suam)

cara2:

masukkan tepung dalam mixing bowl.. bubuh minyak yg dicampur majerin tadi.. uli rata2.. pastu masukkan air suam tadi sikit2.. uli sampai semua tepung tu dah tak melekat kat tangan.. rehat kan 1/2 jam.. bulatkan cam bola2 pingpong tuh.. then gentel karipap tu ikut skil menmasing.. aku gelek n bubuh dalam acuan.. pastu gentel balik.. nak bagi same saiz.. tomei sket.. kak azu tinsley yang ajar.. eheh..

hasil nye setelah digoreng.. amat memuas kan.. tang kulit die tu la.. sbb tu yg slalu aku fail.. tu aku kena berterima kasih bebanyak pada bro rozzan.. menjadi gak kulit karipap aku ni.. tapi inti ni sedap lagi kentang kot.. tu la sebab terlembik.. hihi.. pastu keledek uk ni tak sesedap keledek mesia.. huhu.. aku rindukan mesia..

Sunday, 23 November 2008

Chicken Mushroom + Mee

yee mee

Hubby aku tak mo makan nasi.. muak jugak kata nye.. aku plak terasa nak makan yee mee.. hot plate tu.. tapi mana plak nak cari time sejuk2 nih.. nak g tai sun malas gile.. ni pun dah nak maghrib.. aku pegi la kedai depan umah ni.. ada pasta yang bergulung2 tuh.. aku rembat je lah.. kira jadik lah nih.. asben kata not bad.. ok arr tuu..


Bahan2:

Ayam potong ikut suka
dried mushroom.. rendam siap2
bawang putih
halia
black pepper
air asam jawa
kicap
sos tiram
garam secukup rasa
tepung jagung

Cara2:

ketuk bawang putih ngan halia secukup nya.. ikut suke korang la nak banyak mana.. tumiskan sampai naik bau.. bubuh black pepper yg dah blend tu.. ini pun ikut suke banyak mana.. agak suke banyak bubuh la 2 sudu besar ke.. ehehe.. kalau panas jangan salahkan aku plak.. tumis2.. then bubuh ayam tadi.. kacau2.. letak air asam jawa sket.. renehkan sampai ayam tu betul2 masak.. bila ayam dah betul empuk.. dah kuar air ayam yg sedap tu.. letak la dried mushroom yg korang dah rendam tadi.. masak ag.. biar air mushroom tu betul2 sebati.. tu yang sedap tu.. pastu bubuh la sos tiram n kicap sesedap rasa.. tambah kan garam sket.. rasa nak banyak kuah bubuh la air lebih sket.. agak dah betul2 menggelegak n sebati ayam tu.. letak la tepung jagung yg dibancuh ngan sedikit air.. hah yg ni.. ikut pekat mana korang nak.. kalau suke pekat tu.. bubuh la banyak sket.. satu sudu besar ke.. kalau nak cair.. tak mo bubuh pun takde sape nak marah.. orait.. dah siap..!

Pasta Baked

pasta baked

Disebabkan anak2 dah boring makan nasi.. terpaksa la aku buat sesuatu yang diaorang suke.. pasta yang amat senang dan ringkas.. dan paling best.. anak2 makan dengan berselera..

Telur Bungkus

telur bungkus

Lama nye aku tak ngupdate N3.. sebagai permulaan setelah lama berehat.. aku bubuh gambar telur bungkus je la yerk.. ni kes hubby dah boring lauk biase2 tuh.. nak makan cam kat kedai.. aku yg takde idea ni mengarut la wat telur nih..

Monday, 13 October 2008

Biskut Makmur

1

Masa raya pertama ari tu aku g beraya kat Darnall.. ada la biskut makmur.. sedap sungguh..! aku pun ape lagi.. resepi ni aku adaptasikan dari resepi kak rozie mama vouge.. main sebut mulut je nih..

Bahan2 inti:

kacang tanah
sedikit butter
secukup rasa gula

cara2:

goreng kacang tanah tanpa mintak.. buang kulit.. blend halus..
gaulkan kacang tadi ngan gula.. manis ikut suke..
gaul plak ngan sedikit butter biar bleh kepal/gentel..
gentelkan bulat2 kecil..


Bahan2 doh:-

250 g butter
tepung gandum disangai secukupnya
secubit garam

gula icing untuk menggolek biskut


cara2:

gaulkan butter ngan sedikit garam.. nak bg lemak je.. masukkan tepung gandum yang disangai sedikt demi sedikit.. sampai la doh tu boleh gentel.. doh ni agak lembut tau.. bila dah boleh gentel tu.. gentel la bulat2 kecil.. leperkan.. masukkan inti kacang dalam tu.. tutup dan buat bentuk kegemaran..

bakar biskut dalam oven no 3.. agak2 dalam 20-30 minit.. die masak tak yah tunggu perang betul.. warna die cam suji gak..

dah masak sejukkan.. dah betul2 sejuk.. golekkan ngan gula icing..


sedap sangat biskut ni tau.. pastu takyah kuarkan penimbang pun.. brape ari je dah nak abis aku telan sensorang.. eheh..

Friday, 10 October 2008

Salam Raye...!

Hellew..! still raya ag arr.. tak done nak ngupdate.. busy rupa nye raya di perantauan ini.. next week cool dah kot.. see ya..! selamat ari raye..

Saturday, 4 October 2008

Tart Nenas

2

ini la biskut pebret aku.. mula wat satu adunan sebalang abis aku ngadap sensorang.. ekeke.. doh aku ni tak letak gula.. sebab manis amik manis jem je.. tapi pada aku sedap sangat.. hasil tangan sendiri la katakan.. berjaya jugak aku akhir nya.. wahaha.. tp tu la.. abis masa aku tau.. dok gentel benda nih.. kalam kabut aku minggu2 terakhir pose tuh..

Bahan2 jem nenas:-

1 biji nenas
1 cwn gula pasir
sket pewarna kuning

Cara wat jem:-

kupas nenas tuh.. parut nenas.. masuk dalam periuk.. letak gula, masak sampai kering.. api perlahan.. jangan sampai hangus.. jem ni terhasil selama 3 jam time hero aku g school.. so simpan dulu.. hari esoknye baru wat doh..


Bahan2 doh:-

250 g butter
2 biji kuning telur
300 g tepung gandum (aku sangai dulu tepung nih)
40 g tepung gandum tak sangai * nak bagi doh aku senang gentel..
20 g tepung kastard
20 g tepung jagung
secubit garam

Cara2:-

sangai tepung gandum tuh.. then ayak.. pukul butter + telur + garam sampai kembang.. masukkan tepung kastard n jagung, serta tepung gandum yang di sangai tuh sket2.. uli sampai dekat bleh gentel.. pastu masukkan tepung gandum yg tak sangai tuh.. uli ag.. sebenarnya guna sume tepung yg disangai ag ok.. kalau ada acuan semprit or meruku untuk jadikan dia pjg2 tuh.. bleh wat tart gulung ag senang kut.. kalau main gelek pastu garis pakai garpu tu yg mencabar tuh.. sbb adunan ni rapuh sangat.. aku takde acuan.. so wat tart bungkus.. bulat kan kecik2, leper kan.. masukkan jem nenas yg dah gentel bulat2 kecik.. bentukkan cam nenas.. stroberi ke.. ikut suke lah.. then gunting sket2 bg cun.. sblm bakar sapu kan kuning telur.. bakar dlm oven yg dah dipanaskan pd no 3.. bakar la selama 20 minit lebih kurang..

Wednesday, 17 September 2008

Cucur Badak

22

Keledek ada lebih 2 biji.. nak balas juadah tuan umah.. keria ngan cek mek dah wat.. ape lagi yek.. asben aku kata wat la cucur badak.. hmm.. tak brape minat.. tp tak pe la.. sedap kot makan yg panas2.. ape lagi.. aku pun wat adunan yang sebijik cam wat keria ari tu.. tp kena wat inti.. inti ni aku modified sket.. sebab takde udang kering..


bahan adunan:-
2 biji keledek..
1 cwn tepung
secubit garam

cara:-
kupas kulit keledek n rebus sampai empuk.. toskan.. lenyek keledek.. bubuh sket garam.. bubuh tepung sket2.. uli.. tak yah rata sangat pun.. jgn tambah banyak sangat tepung.. kang hilang rasa keledek tu.. sebab keledek uk ni memang melekit2.. aku stanby sket tepung yg tak di uli tuk membentuk cucur badak tu nnt..

bahan inti:-
250 g ayam cincang
1/2 biji kelapa parut.. aku guna desicated cocunat je
1 biji bwg besar *
3 biji bwg putih *
1 inci halia *
1 btg serai *
5 tangkai cili kering * blend sume bahan nih *
garam gula secukup rasa
sket black peper

cara:-
goreng ayam cincang ngan minyak yg sedikit.. letak sket black pepper.. ketepikan.. tumis bahan blend.. agak garing.. masukkan desicated cocunat.. aku sip bubuh air sket kat cocunat ni.. bg die lembab cam kelapa ori tuh.. kacau2.. bubuh skali ayam tadi.. kacau ag.. perasakan ngan garam gula.. wat api kecik.. biar die agak kering..


da ada inti.. bleh la stat bungkus ngan adunan keledek tuh.. wat bulat2 gitu.. kalau keledek mesia senang.. aku terpaksa tinggikan sket skill nk handle adunan keledek yg melekit.. macam aku pernah sebut.. sambil wat bentuk sambil golek2 die kat tepung tak nak bg melekit.. aku wat satu2 terus goreng.. sampai masak keperangan.. ermmph.. time buke td tak sabar nak rasa.. sedap rupanya..

Sunday, 14 September 2008

Puff Ayam

puff ayam

Sebenarnya.. ini la puff utk org yg malas tp nak makan sedap.. kak nita bg ari tu.. die wat puff sardin.. ag sedap tau.. ikut selera memasing lah.. ok2.. gini.. inti tu macam inti karipap je.. cuma bubuh ayam cincang bebanyak.. kira ikut suke lah nak wat inti camna pun.. asal sedap kat tekak.. eheh.. kulit nya.. beli PARATHA frozen.. dalam erti kata lain.. roti canai segera.. balut je inti tu ngan roti canai tuh.. aku belah dua sekeping tuh.. wat la bentuk kegemaran.. aku yg malas nak kelim nih.. garis pakai garpu je.. siap balut.. sapu kuning telur kat atas die.. then.. bakar dalam oven.. aku wat api oven gas no 4.. brapa kali aku intai.. tak mau hangit.. tgk.. die kembang sket.. nmpak cam dah masak tuh.. angkat.. hihi.. cerita aku je panjang.. tp bendanye senang.. sebenarnya aku wat kulit karipap tak brape jadi.. tuh geram tuh.. wat puff ag senang.. tak yah nak uli.. ahaks..

Thursday, 11 September 2008

Sambal Paru

paru

Kak Ainon Tinsley nih bagi aku paru kambing pagi tadi.. taukeh kedai pakistan tuh bagi katanya.. aku pun ape lagi.. terus wat sambal la.. paru tu aku rebus dulu ngan asam.. bagi ilang bau amis tuh.. pastu potong nipis2 cam paru jual kat pasar malam tuh.. then.. goreng kering.. sambil tu wat la sambal kegemaran tuh.. sambal merah biase tu le.. dah dekat masak tu masukkan je paru goreng tadi.. biar api kecik lama sket.. sedap woo.. makan ngan nasi panas.. beselera makan buka tadi.. tak sabar plak nak besahur kang.. teringat sambal nasi lemak paru kat pangsamurni umah sewa aku masa diploma dulu.. uihh.. meleleh you....

Roti Gulung je..

roti

mula-mula ingat nak wat risoles ala indonesia kat blog mat gebu tu.. skali aku wat kulit tak jadi2.. tangan tak bedung btol lah.. susah2 aku roger g beli roti kedai dpn umah nih.. jadi la roti gulung or roti goreng.. sbb bread crum pun dah ada.. lepas celup telur.. golek kat bread crum tu skali.. sedap.. jadi rangup2 sket.. seb baik daniell suke..

Cek Mek Molek

cek mek

Keledek ada lebih ag.. yg beli ari tu.. aishah plak cam tak selera makan nasi.. aku bantai la wat kuih ni.. kejap je rupanya.. tresepi nya sama je cam keria tuh.. bezanya tak yah sira2 cam keria.. letak je gula sket kat tengah tu.. bentukkan bujur sket.. jadi la.. berselera si comel aku nih.. kuih tu lembut kan..


Monday, 8 September 2008

Keria

11



berjaya jugak angan2 aku nak wat keria nih.. kes tgk kat blog kak Linda Bradford balik keje tadi.. memula tu ingat nak kensel je.. sebab dah kul 4 lbh keledek pun blom beli.. si teruna n dara aku tu tdo ag.. ngan aku2 tido.. tp bila teruna aku tu bangun.. nak layan merengek2 die.. aku ajak pegi kedai.. aku beli keledek je.. die rembat magazine spiderman plak.. suke sangat.. balik umah aku pun mula projek.. haiiyoo.. melekit2 keledek UK ni rupenya.. aku pun naik boring tambah tepung.. aku kepal2 je cam wat begedil.. golek sket kat tepung, bg tak lekit2.. pastu aku cucuk tgh2 jadi lubang.. terus goreng.. jadi jugak.. ahaha.. tapi tak sesedap keria yang aku slalu beli ondaway nak g skolah dulu.. gerai akak Parit Yob tuh.. salah keledek ke salah tangan aku ni ye.. resepi asal aku amik dari kak Hajar.. tapi aku punya nak cepat tak baca pun tips die tentang keledek UK nih.. ekeke..

Award




Award ni baru dapat tadi dari kak Linda Bradford.. tenQ bebanyak.. ni kena rajin masak nih..

















Award nih dari mamavouge.. dah lama die suh amik.. tapi aku tak berkesempatan.. eheh.. ntah ape yang aku sibukkan.. btw.. time kaseh bebanyak.. kerna sudi menganugerahkan utk aku..


skang aku nak panjangkan award nih tuk:-

Dapur kak Pah Sherry
kak nita - moment in my life
Lonelytoones
Zahrah
Safiyah Maisarah
Aishah Ummiaqil

korang pilih la award mana korang suke.. eheh

Wednesday, 3 September 2008

Bubur Lambuk Terengganu suka hati..

f

ari ni aku malas masak nasi.. sebab nye.. nasi smalam tak abis.. pagi tadi tak sahur.. ag pun aishah smalam tak brape nak nasi.. aku ape lagi.. buat la bubur lambuk konon2nye.. resepi aku main hantam je.. ehehe.. slalu ipar yang buat..aku pun tak penah tgk betul2.. eheh..

bahan2:-
2 cawan beras
3 ekor ikan kembong.. rebus amik isi n blend

1 cawan kerisik

1 biji bwg bsr n 2 ulas bwg putih

1 sb lada hitam
1 tin santan sayur sawi.. patutnye.. guna pucuk midin/paku merah, daun gambas kalau ada budu ag sedap.. pucuk paku biasa tu pun sedap

cara2:-

tanak beras cam biasa kat dalam periuk.. guna periuk biasa je.. tak yah periuk nasi letrik pun.. air tu lelebih sket.. dah agak pecah2 beras tuh bleh la masukkan santan, kerisik, bawang blend, isi ikan, lada hitam dan perasakan garam gula secukupnya.. agak dah nak masak tuh.. bubuh la sayur mayur yang ada.. sedap.. lengkap sajian ini.. daniell dan aishah abis semangkuk.. siap nak tambah ag..

Tuesday, 2 September 2008

experimen Biskut Suji

4

biasa la kalau aku dah wat nih.. mesti biskut pebret aku kan.. senang rupanya nak wat biskut nie.. aku dah penah try skali mgu lps.. tp keras.. haiyyo.. tapi ni aku try wat sukatan sendiri berdasarkan pengalaman ape yg aku dah wat last week tuh.. gini..

bahan2:-

4 cawan tepung gandum

1 cawan tepung semolina/suji

1 cawan minyak sapi dicairkan

1/2 cawan gula

cara2:

pukul miyak sapi dan gula sampai sebati dan kembang.. masukkan tepung suji.. kacau.. masukkan tepung gandum sikit2.. sambil uli.. uli sampai boleh gentel.. adunan ni lembut sangat.. dan cam melekit sikit.. kalau taknak bg melekit tambah tepung gandum sket ag.. tapi kalau suke manis.. tambah la gula tu sampai secawan ke siap2.. yg ni.. manis nye.. just nice la.. takut kencing manis woo.. cewah.. sebenarnya.. sebab aku tak bleh rasa tadi.. dah jadi adunan tu.. gentel la bulat2.. then bakar dlm oven yg dah dipanaskan.. kalau gas oven aku guna no3 je.. takut hangus.. bila die masak.. merekah gitew..


adunan ni tak banyak sangat.. sebab nak try kan.. kalau nak wat bebanyak.. darab je la.. ehehe..

tapi kan.. pada aku adunan nih.. belum betul2 kick lah.. aku paling suke kalau masuk mulut.. terus.. cair.. lembut gitu.. tulong la komen ye..


Menu buka 1st Ramadhan

1

Aku ari ni wat nasi kerabu.. kak nita la yg buat aku terliur.. memula aku rendam daging.. tak tau nak wat ape.. g buzz die kul 4 lbh tuh.. kot ade idea.. hah kau.. idea maverles yg kuar.. die nak wat nasi kerabu.. kecur aku.. dah la tak sahur smalam.. teruuuss..! aku buzz cik kiyah skali.. tanya resepi...! die kate cepat takut sambal tumis tak done nak pecah minyak.. akhirnya.. berjaya gak aku..


nasi nye..
masak nasi cam biasa.. cume aku tambah serai ketuk.. garam sket.. ngan kunyit..

sambal tumis..
blend halia, bawang besar n putih sebiji.. skali blend cili kering dalam 10 tangkai ke.. ikut suke lah.. masukkan dalam puyuk.. tuangkan setin santan.. nak ag kaw 2 tin.. tp lambat la nak pecah minyak kang.. bubuh serai ketuk.. nisang (gula merah) dan garam.. masak api kecik.. sampai pecah minyak..

serunding..

2 ekor ikan rebus/bakar.. amik isi.. tumbukkan skali ngan serai, bawang besar, bawang putih.. sangai kelapa.. agak dah nak kering tuh.. bubuh skali ikan n da gang yg ditumbuk tadi.. sangai ag.. sampai kekuningan.. perasakan ngan garam gula secukup rasa..
daging bakar.. cam biasa.. garam kunyitkan daging tuh.. bakar kat dalam oven.. dah masak.. hiris nipis..

ikan celup tepung..

wat tepung cam nak goreng pisang tuh.. aku bubuh tepung beras ngan tepung goreng serbaguna sket.. letak kunyit bg warna cun sket.. celupkan ikan kegemaran.. dan goreng..


ulam..
aku ada timun je.. hiris la halus2.. sedap kalau ada kacang panjang, taugeh, kobis..tak kisah lah.. asal ulam yg korang suke makan..

berpinau gak mata aku wat keje laju2.. seb baik kuih dah wat pagi tadi.. sok aku buke nasi biasa2 je la agaknye..

2

Kuih seri muka ni pon pebret.. 1st time try nih.. menjadi plak..
Bahan lapisan bawah:- 500 g beras pulut 400 ml santan cair 1 sk garam 2 sb minyak Bahan lapisan atas:- 120 g tepung gandum 3 sb tepung jagung 140 g gula 3 biji telur 450 ml santan pekat 1/2 sk garam 300ml air + 3 helai daun pandan diblend utk dijadikan air pandan pewarna hijau

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-

panaskan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. Toskan beras pulut. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan. Kukus selama 20-30min. keluarkan loyang dari kukusan dan tekan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.


Untuk lapisan atas:-

Pukul gula bersama telur hingga kembang.. sikit je pon boleh. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi... Akhir sekali masukkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus.. letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu ke dlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

aku copy paste resepi dari sini..

Monday, 25 August 2008

Mashed Potato

767

mashed potato version aku.. nak bg bebudak ni makanan lengkap sebenarnya.. asyik makan nasik je.. si kecik aishah pun naik boring..

mashed potato

bahan2:

2 biji potato/kentang
2 sudu butter
sedikit susu suam
sedikit garam

kupas kentang.. potong ikut suke.. rebus sampai empuk.. kalau tak mau kupas dulu pun takpe.. rebus je sebijik2 tu.. kemudian baru kupas.. dah tu.. toskan.. lenyek sampai lumat.. gaulkan butter tengah kentang tu panas2.. bubuh garam sket.. then bubuh susu suam.. kacau sebati.. settle..


gravy

bahan2:

daging cincang
sket butter
sket kiub ayam
3 sudu tepung gandum
black pepper
oregano n da gang

panaskan pan.. letak minyak sket.. bubuh daging cincang.. matikan air daging tu.. letak le sket oregano n da geng kalau nak.. ketepikan jap.. selalu aku tak bubuh daging pun.. ni saje je.. konon nak biar ada protein sket.. ekeke..

pastu bubuh butter dalam pan tadi.. bile butter tu dah cair.. bubuh tepung gandum.... kacau2.. curahkan sket air.. letak la black pepper ikut suke.. letak sket kiub pati ayam.. masukkan daging cincang tadi.. kacau2.. letak garam n gula secukup rasa..

disebab kan aku malas nak wat coselaw.. eh tul ke eja nih.. tak kisah lah.. aku main potong2 je salad, carrot n tomato tuh.. kira macam finger foods tuk aishah la.. ihhhiii..

Ayam Golek

5576

Ni kes terliur nengok ayam golek kat Almari Resepi la ni.. habis skali ngadap je.. macam owang tak penah jumpe ayam golek je.. ekeke.. anak2 aku paling suke kat sambal perap tu.. dok colek2 sambil jilat jari..

Sunday, 17 August 2008

Masak Lemak Daging Salai

55

Sedap rupanya kalau daging tu disalai/dibakar.. then wat masak lemak.. aku jumpa resepi ni kat fotopages Maklang Azie.. dengan mempraktikkan tips2 yg diberi.. masak lemak ni jadi urmmph..!

bahan2:-

Daging disalai/dibakar.. aku gaul ngan garam kunyit n black pepper sikit sebelum bakar.. dah bakar hiris daging nipis2..

bahan yg perlu kisar/tumbuk

cili api
bawang besar/bawang merah
bawang putih
kunyit hidup/kunyit serbuk

santan cair
santan pekat
serai dititik
cili hijau dibelah
garam n gula secukup rasa

cara2:-

masukkan daging, santan cair, serai ngan bahan kisar dalam kuali.. masukkan sekali garam n gula secukup rasa.. didihkan sampai kuah masak.. masukkan santan pekat ngan cili hijau yang dibelah td.. time ni, kecikkan api sekecil mungkin.. biarkan seketika.. aku biar sampai kuah nampak surut sikit.. then siap..

segala tips2 berguna bleh baca kat maklang azie tu kay.. memang besh..

Friday, 15 August 2008

Kuih Lapis Pandan

6


Takde color merah.. ada hijau je.. ag pun ada daun pandan.. emm.. jadi la kan.. resepi ni dapat dari sini.. yang tu color merah..

bahan2:-

1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula ... bleh tambah kot suke manis
2 1/2 cwn santan.. tambah jika perlu
1/2 cwn air pandan
sket pewarna hijau .. nak bg color cun sket
1 st garam


cara2:-

  • panaskan periuk kukus.. sapukan loyang ngan sket minyak..
  • campur semua bahan dalam satu bekas.. kecuali air pandan n pewarna hijau..
  • tapiskan adunan dan bahagi 2..
  • satu bahagian letak air pandan dan color hijau tuh..
  • satu bahagian ag biar tanpa warna..
  • mulakan lapisan tanpa warna.. kukus sampai masak.. agak2 5 min..
  • dah betul2 masak.. baru wat lapisan seterusnya color hijau.. kukus ag sampai lapisan tu masak..
  • ulang selang seli sampai abis..

ingat kena bagi setiap lapisan betul2 masak.. baru bleh kopek selai2 bila makan.. cam budak2 makan tuh.. aku pun suke makan selai2 sebenarnya.. eheh..


Ayam Masak Merah

5


kes dah takde idea nak masak ape ngan ayam tuh.. masak merah je la.. aku selalu masak merah camgini..

Bahan2:-

1 ekor ayam
garam n kunyit secukupnya

1 biji bawang besar*
2 inci halia*
5 ulas bawang putih*
1 batang serai* selalu tak letak pun..
10 tangkai cili kering* blender bahan2 ni

1/2 biji bawang besar dihiris
2 biji tomato belah 6/8
sedikit asam jawa/1 keping asam keping
garam gula secukup rasa


cara2:-

ayam tadi gorengkan.. sambil tu.. tumiskan bahan belender sampai naik minyak.. selalu aku bubuh gula masa awal menumis nak bagi sambal tu nampak hitam sket.. perasakan ngan garam sekali.. bubuh skali asam jawa.. dah dekat masak tu campak je bawang hiris, n tomato.. terjunkan sekali ayam yang dah digoreng.. kacau2 rasa.. biar sebentar.. dan angkat..

Breakfast Ringkas

4

Anak bujang aku tu paling suke roti ni.. nape ntah.. tapi sesuai la ngan aku yang selalu malas ni.. ekeke.. setakat pecah telur.. bubuh garam gula sket.. celup2 goreng minyak dengan minyak yg sedikit.. roti tu potong le dulu ikut suke pun.. kejap je dah siap.. letak mayonis ngan sos.. senang je mulut comel tu nak ngap..!

Tuesday, 12 August 2008

Lauk tuk Bekal

cats

aku dah kata aku malas semalam.. ni la plak hasilnye.. ingat nak wat mackeral tu sekali arung tuk bekal asben aku.. tapi dapat tarik sekor je.. melekat.. beku.. ada plak tekotek2 ikan kembong tu.. sekor je plak tu.. jadi aku wat sekali gus.. ngabih kan sambal perap tu.. ekekeke... sowi ye bang.. isteri mu ni tgh malas tahap gaban nih..

Mackeral Goreng Serai

2

ni pun kes malas nih.. sambal perap ayam nasi ayam tu ada ag dalam peti ais.. jadi.. aku cume menerjunkan ikan mackeral je dalam tu..

Bahan2:-

1 ekor ikan mackeral

bahan2 utk perap kat bawah ni cukup untuk sekor ayam sebenarnya..

1 btg serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 s/b madu
1 s/b gula
1/2 s/b garam
1 s/b minyak masak
1 s/t lada hitam
1 biji cili kering
1 s/b sos tiram

blend sume dahan diatas.. dan bleh la perap ikan atau ayam tu.. sebelum ni aku tambah kicap.. nak bagi hitam.. tapi.. bila perap lama dia cam tak cun plak.. bila tak letak kicap tu cam ag ok.. so korang wat la ikut suke ye.. dah perap agak die dah resap.. bleh la goreng atau kalau rajin nak bakar pun boleh..

Sup Pasta

3
Aku mmg malas nak masak semalam.. tapi disebabkan nak suap bebudak ni makan.. aku rebus pasta je.. makan ngan sup nasi ayam lebih kenduri tu..

Bahan2:-

1 ekor ayam potong ikut suke..
3 inci halia ketuk je.. tak yah hiris pun..
5 ulas bawang putih pun ketuk jugak..
sedikit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga
sedikit asam jawa
1 sudu teh lada hitam ditumbuk
air secukupnya
sedikit garam n gula secukup rasa


bawang untuk goreng.. hiris comei2
daun sup
daun bawang


Cara2:-

Bubuh semua bahan kecuali bawang goreng kedalam periuk.. renehkan die.. sampai ayam masak.. bila rasa dah lengkap.. goreng bawang.. dah garing n wangi.. angkat bawang goreng tu.. terus masukkan dalam sup tadi.. tabur la daun sup ngan daun bawang.. senang kan.. tak yah tumis2 pon.. ni kak ainon tinsley yg ajar.. nak masak banyak ag praktikal.. tak payah sup2 bunjut pun..

Monday, 11 August 2008

Bila nak update..?

hmm.. bape ari tak update nih.. dah seminggu rasanya.. tuan umah tgh letih.. maklum la.. dah stat kije.. ahah.. poyo..! yang sebenarnya smalm baru wat housewarming kat umah aku nih.. wat baca yasin n makan2 sket.. merangkap tuk beday daniell.. dan yang sebenarnya.. 1st time aku handle makan2 kat umah sendiri.. selama ni harap mak je.. akaka.. time kasih.. rakan2 yang banyak bagi moral support.. ni.. dedicated khas buat kak Pah ku cayang.. beliau lah yang bg semangat tuk aku masak sendiri.. kalau tak aku nak main tempah je.. ehehe.. juga memberi pinjam periuk belanga.. zakiyah, kak nita, fatimah, kak asmah, kak ainon.. yang special wat kan kek beday, kak rozie.. geng2 yang datang.. sume2 lah.. terima kasih bebanyak.. berjaya gak aku.. rupa nya..

tapi.. sebenarnya.. asben aku patut diberi kan pujian.. dia lah.. yang menjayakan masak2 tu sampai selesai.. sebab pagi tu aku g kije.. ehehe.. aku masak nasi ayam tu seperiuk je.. lain sume die sambung.. beperiuk2 die masak.. sekali ngan goreng ayam.. aku stakat perapkan ayam ngan buat sup serta sambal je..

sekarang nih.. aku nak kemas umah.. semalam aku tinggal je sume2 tuh.. ni baru nak terhegeh2.. menu petang ni.. ikan goreng je kot..!


post signature

Friday, 8 August 2008

Award Dari Mat

Brillante


Terima kasih ku ucap kan pada Ah Mat Gebu.. Inilah award sulung aku.. Jasa mu turut ku kenang.. Terharu rasa nye.. sob.. sob.. jadi.. aku pun ingin meng award kan nye kepada:-

1) Jo mekarmewangi
2) mama Lydia
3) develish kitchen
4) bob
5) mimi



Tuesday, 5 August 2008

Choc Cheese Muffin


6


Dah lama nak wat muffin.. baru skang terajin.. aku pun menyekodeng kat sini.. sedap woo.. senang plak tu.. anak2 aku pon suke.. tak sabar2 die tunggu muffin ni masak.. time kaseh ye mat.. ni aku copy paste resepi kau.. tapi aku edit sket2.. mintak halal ye.. jasa mu dikenang..

bahan2:-
140 g coklat masakan, dipotong kecil
100 g cream cheese
80 g mentega
2 biji telur
60 g gula halus
100 g tepung naik sendiri
Sedikit kepingan badam utk hiasan (optional)

Cara2:-
  1. Panaskan oven.. gas mark no 3.. aku takut hangus.. ihihi.. so ikut oven memasing..
  2. Masak coklat masakan, cream cheese dan mentega secara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.
  3. Masukkan gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak mengikut oven masing2. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.....
kak nita.. kenal dok cup muffin tuh.. tomei kan.. ihihi.. time kaseh bebanyak..

Monday, 4 August 2008

Kueh Tako

4

Kueh pebret kalau bulan pose nih.. tepung hoen kwe ni pon ihsan kak nita.. senang rupanya wat kueh ni.. resepi ni aku amik dari sini..



Bahan2:-

hijau
1 bgkus tepung hoen kwe (hijau)
4 cwn air
1 cwn gula

putih
4 cwn santan
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam

jagung/sengkuang


Cara2:-

letak jagung/sengkuang dalam acuan pandan tu..

wat yang hijau dulu.. campur sumer bahan tuk hijau tu.. masak api sederhana.. ingat kacau sehingga dia pekat berkilat.. masukkan dalam acuan pandan tu.. bubuh 3/4 je..

wat putih plak, sama cam tadi.. tuang atas yg hijau tuh.. biar die sejuk.. dah siap untuk dimakan..

Monday, 28 July 2008

Cuti jap...

Disebabkan camera wat hal.. ter paksa la men delay segala post.. gambar takdak.. tak syiok gak.. huhu...

Thursday, 24 July 2008

Abis dah...


55


Last stock.. setelah kitaorg makan sebiji demi sebiji.. sarapan, lunch, dinner sume berulamkan stroberri.. dek kerana aku pun malas sket minggu ni.. aku wat strawberry milk shake je la.. ikut ajaran kak yus.. blender je ngan fresh milk ngan gula sket.. ada ais lagi sodap..!

Tuesday, 22 July 2008

Mabuk Stroberri da..!

3

Resepi asal aku amik dari video nih.. tapi biasa la.. aku suke main sesedap rasa..

bahan2/cara2:
  • 1 mangkuk strawberry *sebab ada banyak.. tu malas nak sukat2.. bubuh je..
  • 1 cawan natural yogurt *takyah penuh2.. kurangkan sket klau tak mau masam.. ag pun stroberri tuh dah masam2 sket..
  • 1/2 cawan double cream *saja tambah sebab ada dlm peti ais tuh..
  • 1/2 cawan gula *kalau suke manis.. tambah ag.. sbb bila dah jd ais dia kurang manis sket..
  • 3 biji strawberry dicincang kecik2
blend sume2 tuh.. kecuali strawberry cincang.. letak strawberry cincang kat dasar bekas ice-lolly tuh.. pastu curah je bahan yang di blend tadi.. cucuk la batang ice-lolly tu kat dlm bekas tu.. bekukan dalam peti sejuk.. dah keras ice-cream tu.. siap untuk dimakan.. sonang je kan

Monday, 21 July 2008

Puding Gula Hangus

123

2

Sebenarnya inilah kuih pertama yang aku pandai buat.. masa baru2 kawen dulu.. kegemaran asben terchinta.. blajor ngan ipar nih.. asben aku paling suke kalau gula tu btol2 hangus.. pahit2 manis, gitu.. nak cover rasa telur tuh.. senang je nak wat nye..


Bahan2/cara2:

Gula hangus:-
7-10 sudu besar gula
sedikit air

masak gula n air dalam loyang or bekas yang korang suke.. yg penting tahan dibakar atas api.. masak sampai gula tu jadi hangus.. warna coklat.. tahap hangus.. ikut kesukaan memasing.. then ketepikan.. biar je sejuk..

at the same time.. panaskan pengukus..

puding:-
5 biji telur ayam
1/2 tin susu pekat manis
1 tin air
1 sudu teh tepung gandum *kalau tak nak tak payah pun takpe..

blend sume bahan kat atas tuh.. kalau ada mixer guna la mixer.. zaman aku takde mixer aku guna blender.. tapi jangan sampai rasa pedas plak.. ahaha..

then.. curah je adunan ni atas gula hangus dalam loyang tuh.. pastu masuk dalam pengukus.. kukus lbh kurang 30-45 min..

dah masak.. telangkup atas pinggan lawa... eh.. pinggan besar..

*kalau nak guna susu sejat, gantikan susu pekat pun boleh.. tapi kena tambah gula dalam 5-6 sudu besar ikut manis yg korang suker..

Wadai Kiping

2


Musti pelik dengar nama bubur ni kan.. wadai kiping ni dalam bahasa banjar.. aku pun tak tau nama die dalam bahasa melayu.. dari kecik ni salah satu pebret aku.. aku pun tak pernah wat sendiri.. kalau musim durian, aku slalu mintak mak aku wat bubur ni letak durian.. sodap..! asas dia tepung pulut je.. uli ngan air pandan.. letak garam sket.. aku main agak2 je nih.. pastu gentel bulat2.. picit sikit.. atur dalam talam bebanyak.. bentuknye seakan-akan platelets/platlet dalam darah tuh.. eheh.. then wat cam bubur lain tu.. letak dalam air santan secukupnya.. buh gula merah.. sket garam bagi lemak.. kalau ada durian tu.. cebur kan skali.. simpul daun pandan selai.. manis die cukup, lemak2 tuh.. jadi la.. kalau suke makan yang dingin.. masuk dalam peti ais..

Friday, 18 July 2008

Ayam Panggang

1

Kes dah tak tau nak wat ape ngan ayam.. aku dok mengarut la.. panggang perap ngan rempah.. aku main dok blender je sesedap rasa.. bawang besar, bawang putih, halia, daun ketumbar, cili hijau, serbuk kari sket, mayonis, tomato, minyak masak, madu n garam.. sume tu agak2 tuk sekor ayam.. ayam tu aku potong 4.. suruh mamat pakistan tuh potong.. tapi 'skin on'.. sebab nak selit2 rempah celah kulit die.. perap dalam beberapa jam.. bakar dalam oven.. set no 5.. ntah berapa kali aku jenguk dok tengok masak ke tak.. wahaha..


Roti Jala & Kari Sardin

34


Baru 1st time wat roti jala.. hancus..! dah nak last2 baru jadi roti jala aku nih.. tu pun nampak cam lempeng je.. tak de skill nak wat bunga die la.. huhu.. jadi la rope nye cenggitu.. dah la tak reti lipat..

Nasib baik aku dah standby kari sardin..kalau wat roti dulu.. alamat aku takde mood nak wat kari dah.. tapi sedap gak walaupun tak cantek roti aku tu.. ahaha..

Resepi aku ngintai kat sini..

Wednesday, 16 July 2008

Tapai Pulut

3

Berjaya juga aku akhirnya.. ingatkan tak jadi.. aku meng amik resepi ni kat blog ni .. terima kaseh bebanyak.. detail tu.. tu yang menjadi kut.. eheh.. ok ni ape yang aku buat

bahan2:

1 cwn / 200 g beras pulut
1 cwn air
1/4 ragi *ragi besar duit 50 tuh


cara2:
  • panaskan kukusan
  • basuh beras pulut bersih2 dan tos kan sket
  • masukkan beras dalam loyang dan tuangkan air dalam loyang tu
  • letak loyang dalam pengukus tadi dan kukus sehingga naik wap. lbh kurang 10-15 min.
  • angkat loyang dan harukan/kacau pulut tadi
  • kukus semula pulut tuh dalam 10 min hingga naik wap * pulut tuh dah masak la kiranya..
  • tebarkan/serakkan pulut pada talam atau ape je bekas yang luas dan muat untuk pulut tu
  • biar pulut tu betul2 sejuk
  • tabur rata2 ragi pada pulut yang dah sejuk dengan cara, sagat guna penapis air
  • dah rata, terbalikkan pulut tu dan tabur ragi lagi sehingga semua pulut kena ragi
  • bubuh pulut dalam bekas yang sesuai.. aku guna tupperware je la.. daun pisang or daun getah takde...
gitu la.. tak susah pun kan.. aku tak rendam pulut tu, sebab aku takde pengukus yang berlubang2 tu.. aku nye pengukus bleh letak loyang je.. ekeke..




Tuesday, 15 July 2008

Menu semalam..

4

tak tau nak masak ape.. aku wat sambal sotong je tgh ari tu.. kalau tanya asben aku tuh.. ni la yg slalu die sebut.. "tumis sambal je dah la.." huhu.. resepi..? sat2 na..

Monday, 14 July 2008

Lompat Tikam

45

Di sebab kan ari tu terliur tgk bubur som2 ah mat gebu.. maka aku pun meneroka la resepi nye.. tapi asben aku plak suke makan lompat tikam.. aku rasa dua benda ni macam nak sama.. cuma lompat tikam ni dua lapis.. n yang color ijau tuh guna santan cair.. aku ape lagi.. telek resepi kak hanieliza skali.. alamak kena kukus lah.. jadi aku terpaksa la guna ke kretipan yang ntah pape ni.. untuk menyenangkan kerja aku.. so, ni hasil olahan dari kedua resepi tuh.. time kasih ah mat gebu & kak hanieliza.. hasil nye.. sedap woo.. ye la.. sumber resepi dari mana kan..!

Bahan2: penyediaan untuk 8 biji gelas dalam gambar tu..

color hijau

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
3 1/2 cwn santan cair
1/2 cwn air pandan
1/2 sudu teh garam

cara2:

campurkan semua bahan diatas.. tapis masuk dalam periuk.. masak dengan api sederhana sampai likat.. sentiasa kacau.. kalau tak berketul.. lenguh sket bab nih.. ehehe.. dah likat, tuang dalam bekas kegemaran.. aku ada gelas tu je.. jadi la kan..


color putih

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi * kurangkan sket dr yg ijau td..
3 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

cara2:

sama gak.. campur sume bahan.. tapis ke dalam periuk.. masak api sederhana.. kena sentiasa kacau.. bila likat.. tuangkan atas lapisan hijau tadi...


air gula * nie yg macam fail sket

ini ikut suke aku je.. masak gula melaka tu ngan air.. agak sesedap rasa.. bubuh daun pandan simpul.. tapi hasil nya, mmg manis sangat.. cuma tak berapa gelap.. aku kena menuntut kat k nita nih.. klau air gula tuk tau fu fa dia kan cam sedap, itam je.. color tu menang seh..!


Sunday, 13 July 2008

Singgang je..

6

7

Menu ari ni.. tak tau nak masak ape.. wat la singgang daging.. ahaha.. ni kes nak senang.. takyah tumis2, bubuh je daging, bawang besar hiris2, bawang putih ketuk sket, ketumbar (taruk biji2.. tak perlu kisar pun), lengkuas dihiris2, kunyit sket bg naik seri dan perasakan ngan garam gula.. nak rasa pedas.. bubuh cili padi tuh.. pastu wat daging goreng kunyit sket.. sedap makan ngan nasi panas.. kalau ada sabal belacan lagi terangkat you..!

Friday, 11 July 2008

Kuih Cara Berlauk vs Pizza

1

2

Hah..! jangan ingat pizza plak.. ni kuih cara berlauk yang takde acuan.. disebabkan aku teringin sangat nak makan kuih pebret aku nih.. terpaksa la meadaptasikan apa yang termampu.. tapi sumber resepi ni aku dapat dari Bro Rozzan.. time kasih Bro..! tu yg color itam kat bawah tu.. pepaham je la.. aku bakar guna pan.. ahaks.. tapi tak menjejaskan sangat rasa die.. still sedap..! ada resepi talam belauk yg pakai kukus.. tapi aku nak jugak yang main bakar ni.. so.. inilah hasilnya.. len kali aku wat yang kukusnya.. tu baru real tak yah guna acuan.. pakai loyang je.. eheh..