Masa raya pertama ari tu aku g beraya kat Darnall.. ada la biskut makmur.. sedap sungguh..! aku pun ape lagi.. resepi ni aku adaptasikan dari resepi kak rozie mama vouge.. main sebut mulut je nih..
Bahan2 inti:
kacang tanah
sedikit butter
secukup rasa gula
cara2:
goreng kacang tanah tanpa mintak.. buang kulit.. blend halus..
gaulkan kacang tadi ngan gula.. manis ikut suke..
gaul plak ngan sedikit butter biar bleh kepal/gentel..
gentelkan bulat2 kecil..
Bahan2 doh:-
250 g butter
tepung gandum disangai secukupnya
secubit garam
gula icing untuk menggolek biskut
cara2:
gaulkan butter ngan sedikit garam.. nak bg lemak je.. masukkan tepung gandum yang disangai sedikt demi sedikit.. sampai la doh tu boleh gentel.. doh ni agak lembut tau.. bila dah boleh gentel tu.. gentel la bulat2 kecil.. leperkan.. masukkan inti kacang dalam tu.. tutup dan buat bentuk kegemaran..
bakar biskut dalam oven no 3.. agak2 dalam 20-30 minit.. die masak tak yah tunggu perang betul.. warna die cam suji gak..
dah masak sejukkan.. dah betul2 sejuk.. golekkan ngan gula icing..
sedap sangat biskut ni tau.. pastu takyah kuarkan penimbang pun.. brape ari je dah nak abis aku telan sensorang.. eheh..
1 comment:
Hi Ruhil,
I baru perasan inti tu letak sket butter patut laa bila i buat asyik terabur je inti dia.
Post a Comment