Wednesday, 30 March 2011

Kole Kacang


kole kacang3

kole kacang2
rujukan resepi : My Resepi




Bahan:
1 cwn santan pekat (aku guna santan tin - 1/2 tin cakoah)

2 sb gula pasir *
1 cwn gula merah *
1 cwn air *
1 helai daun pandan *


2 cwn santan cair
1 cwn tepung kacang hijau (aku wat sendirik sbb tiada dipasaran Sheffield)
secubit garam


Aku da penah wat kole kacang ni 3 kali rasanya..alhamdulillah aku sendirik suka..! kah kah kah.. klu aku tak suka sapa lagi nak makan iye tak.. tapi satu yg leceh nak buat.. dlm erti kata masa aku rajin je la boleh wat ni.. aku terpaksa buat tepung kacang hijau sendirik.. kat sini mana pulak nak beli nye ntah..klu kat mesia tu senang kut jumpa tepung ni.. dulu tak penah carik pon.. sbb kalau nak makan kuih ni beli je lajawabnya.. so how..??? aku blend kering split moong bean (kacang hijau yg terbelah) yg ada jual kat kedai pakistan tu.. kalau kacang hijau biasa pon tape agaknya.. sbb aku jumpa yg terbelah aku beli je yg tu.. ehehe.. klu rajin nak sangai boleh gak kut.. aku da tak sabor.. blend kemudian ayak.. kalau baki ayak tu banyak lagi.. blend la semula.. then ayak lagi.. jangan membazir.. hasilnya tade la sehalus tepung biasa tu.. kasar la sikit.. maklumla handmade....

bila da dpt 1 cwn tepung kacang hijau ni..boleh la mula operasi... tak bnyk pon..bunyik mcm susah sangat je ek.. tak susah pon sbnrnya.. heeeEeeeeee...


Cara:
masuk santan pekat tu ke dalam kuali.. masak sampai jadi taik minyak.. klu jenis tak sabar macam aku ni.. bukak je api besar.. tapi sentiasa kacau.. sampai la jadi taik minyak tu..jangan hangit okay..! dah tu.. ketepikan taik minyak tu dalam bekas lain.. tglkan minyak die dalam kuali tu tadi.. kira minyak kelapa la tu kan.. ;)

skang masukkan semua bahan bertanda * dlm periuk.. masak sampai gula merah tu larut.. ketepikan...

campurkan tepung kacang hijau, santan cair dan garam.. kacau sebati..

kemudian masukkan adunan tepung kacang hijau dan air gula ke dalam kuali yg ada lebihan minyak kelapa tadi.. masak sehingga adunan tu pekat.. proses yg ni amik masa.. mula2 aku bukak api slow je.. sbb nak pastikan tepung kacang hijau tu masak betul2.. yela tepung aku ni tak sehalus tepung kacang hijau yg beli tu.. bila agak masak.. ala2 kembang tepung yg kasar tu.. boleh la bukak api sederhana dan terus kacau.. kira macam latihan tangan ni..! lenguh tak lenguh tu ikut tahap masing2 la kan.. ehehehe... dah pekat, boleh la tuang dlm bekas or loyang..

taburkan taik minyak kat atasnya.. dah sejuk boleh la potong.. pada aku dah menang da rasa kole kacang ni.. bahan yg boleh didapati n tak la susah sangat nak buat.. cuma kena rajin sikit je.. heEeeeee....

Monday, 14 March 2011

FudGe BroWniEs


IMG_1336


Fudge brownies nyekodeng kat fotopages kak Rinnchan.. aku suka resepi brownies ni.. senang n sedap.. anak2 pon suka makan.. cume kali ni aku ter overbake.. agak peroi jdnya.. da la kacang badam yg aku bubuh tu besar2.. kes nak cpt.. ketuk2 sikit je.. mesti korang kata apsal tak bubuh je almond crushed yg dah siap jual tu.. eheh.. sbb itu je yg ada dlm kabinet aku tu.. aku buh dlm plastik pastu ketuk pakai lesung je tadi.. sblh ag dukung aleeya tu yg nak cpt tu.. lenguh weyh..! okies tu resepi nya.. ada esen vanila.. tp aku tak letak.. tade pon dlm simpanan.. gula tu aku kurangkan dari resepi asal.. eheh.. saje tak mo manis2 sgt.. kunun lah kan.. ;)



Bahan2:
250g butter
1 cwn serbuk koko
1 1/2 ke 2 cwn gula (ikut tahap kemanisan masing2.. asalnya 1 3/4 cwn..)
4 biji telur
1 1/3 cwn tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st garam
1 cwn kekacang (badam, gajus,hazel or seumpama dengannya)
coklat cip (sepeket kecik)




Cara2:
1. Cairkan butter
2. Gaulkan serbuk koko dgn butter sebati.. guna senduk je..
3. Masukkan gula dan kacau lagi..
4. masukkan telur.. kacau sebati lagi..
5. Masukkan tepung sikit demi sedikit beserta baking powder dan garam..
6. Akhir sekali masukkan coklat cip dan kekacang gaul rata..
Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar suhu 175 celcius mengikut oven masing2 dalam 30min - 40min..


sila klik pics utk penumbesaran ;)


Monday, 3 August 2009

bila nak buang sawang nih..!

hellew..! lama tul tak update blog aku yang satu nih.. bukan tak masak.. tapi tgh tak rajin nak shoot pic masakan ku itu.. ag pon slalu nye masak ala kadar je.. asal boleh makan sudah.. silap2 sampai aku abih pantang pon blom tentu berupdate.. huhu.. lama ag tu.. skang baru lima bulan baby dalam perut nih.. ada ag 4 bulan campur 2 bulan pantang.. woo..! da kira setengah taun tak berupdate tu nnt.. ehehe.. whatever la kan.. maklum la pembawaan budak agak nye.. alasan ag tu..

tapi tu la.. bila aku da ilang morning sickness ni.. makan pon da tak memilih.. asyik nak yg cepat ngan senang je.. dlm semiggu tu brape kali aku makan lauk telur mata ngan ikan masin.. tak pon ikan timah.. ikan yg kecik2 tu.. kuah kicap.. masa mabuk2 ari tu aku anti betul kicap2 ni.. skang asal boleh je.. hmmm.. tatau la ek.. rasa nak makan2 tu ada.. tp tu la.. malas sangat.. huhu.. ya Allah berilah aku semangat dan kerajinan.. amin....

Wednesday, 8 April 2009

Homemade Popcorn


pop

Rajin tu baru datang sikit2.. aku stat ngan resepi simple2 je la dulu.. huhu.. popcorn ni terhasil sebab anak2 aku suka makan.. nak beli yang da siap tak rajin la pulak nak kuar banyak2 kali.. hah..! bila die nak.. baru aku wat..! idea tu datang sebab aku penah tgk member, nurul firdaus buat time kami study diploma dulu.. aku pon menerai la.. memula tu hangit jugak.. sebab aku bubuh gula awal2.. rupa nya cenggini..

bahan2:

segenggam jagung kering

1 sk minyak (sblm ni aku guna butter.. cpt hangit.. pakai minyak ag best.. putih berseri je popcorn ku..)
5 sb gula


cara2:

bubuh minyak ngan jagung tu dalam kuali.. panas kan.. tutup kuali tu tau.. tgu sampai bunyi letup2.. tu tandanya.. die tgh jg popcorn la tu.. tgu sampai bunyi letup2 tu senyap.. means.. sume jagung tu da kembang.. bukak tutup.. curah gula tu.. kalau suke manis.. tambah la gula or klau tak mau manis.. kurang kan le.. pepandai la.. tp gaul cepat.. biar gula yg cair dek kuali panas tu rata kat sume popcorn tu.. agak gula tu da rata.. angkat ler.. api tu korang control la.. jangan sampai kuali berasap2 udah le.. eheh..!

Thursday, 2 April 2009

Mencari nafas baru..

hmmm.. blog sape la yg dah bersawang2 ni.. lama benar tak berhupdate.. dah masuk spring ni pon tak update ag.. kena cari semangat baru kot.. ekekeke.. kena bagi nafas baru kat blog nih.. doa2 la ia kembali bersinar.. huhu..

Thursday, 5 February 2009

Kek Buah

12

lame nye tak ngupdate blog nih.. bukan tak masak.. tp takde mood nak amik gambor.. mana tak nye.. masak pas maghrib slalunye.. da gelap.. da tak cun nak amik gambar bawah sinar lampu kalimantang tu.. ecececeh.. alasan yek.. ari ni ku gagah kan juga nak ngamik gambor nye..


resepi amik kat kak Jo Ayee.. da 2 kali wat resepi ni.. besh arr.. senang n sedap.. tenQ beri much kakak.. tp aku ada ubah sket teknik.. sbb malas nak tgu.. tak sabor dah.. tak yah panjang citer gini wat nye..

bahan A:-

250g butter
380g susu pekat manis
400g fruit mix (aku guna raisin n sultanas je)
1 cwn air

masak sume bhn diatas ngan api sederhana.. sampai butter n susu pekat tu larut.. aku bg raisin n sultanas tu agak kembang.. then ketepikan.. sejukkan.. patutnye tgu 3-4 jam.. tapi aku tak tgu.. ehehe


bahan B:-

2 biji telur
380g tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 cwn jus oren sunquick (jadikan 1/2 cwn je.. bancuh ikut sedap rasa..)

bila bahan A agak sejuk.. masukkan telur kacau rata.. then masukkan tepung + baking powder + soda bikarbonat sedikt demi sedikit.. kacau rata.. bubuh skali jus oren.. kacau rata..

pastu ble tuang kat loyang yg telah digriskan ngan butter or lapik baking paper.. bakar dalam oven suhu 180 celcius or gas mark no 3.. ikut oven memasing lah.. sampai masak.. kalau cam lambat je masak tu.. tutup loyang korang tu.. cepat sket masak..

Friday, 9 January 2009

Kek Gula Hangus


11

Ini kek pebret asben aku.. baru skang nak try buat.. dah lama aku tgk kat almari resepi tu.. seksi sangat k nita punya tu.. buat nye cenggini..


untuk gula hangus:-

bahan2:

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu butter

masak gula sampai hangus.. bila da hangus.. bubuh air panas tu pelan2.. tang ni yg bahaya nih.. eheh.. die jadi meletup.. slowly.. kalau takut.. buh air pastu terus tutup periuk tu.. pastu masukkan butter tu.. biar kan die sejuk..


bahan kek seterusnya:-

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat

pukul telur sampai kembang.. masukkan susu pekat.. pukul ag.. masukkan tepung gandum n soda bikarbonat.. gaul rata.. pastu masukkan gula hangus tadi.. kacau sebati.. perap 3-4 jam.. then bakar dlm oven 180 celcius or gas mark no 3.. lbh kurang 1 jam gitu la.. sampai masak.. siap..

ini la kek yg paling cepat abis.. sebab asben aku suka.. kalau tak kek lain tu.. die wat tak tau je ko.. tp aku stil tak puas ati sbb lobang2 kek aku ni tak se seksi k nita nye.. agak nye time sejuk2 ni bila perap tu die tak react sangat kot.. tu pon da letak dlm bilik boiler.. bilik boiler aku tu tak berape panas kot.. wahaha.. nnt wat ag ah..

Wednesday, 24 December 2008

ASAM PEDAS Ikan Tamban

pedas

teringat asam pedas kat batu pahat.. yg paling aku suka ada satu gerai dekat umah aku kat Sri Gading tu.. Warung Pakat-pakat namanya.. sedap giler asam pedas die.. ketagih tau.. ari2 balik skolah.. aku singgah situ makan or bungkus.. kadang naik malu plak.. ehehe.. yg asam pedas ni aku mengarut ikut suke aku je..

bahan2:

2 ekor ikan tamban

1/2 biji bwg besar
cili kering
2-3 ulas bwg putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1 inci belacan ] blend sume bahan nih

air asam jawa secukup nya
1 cekak daun kesum
1 tangkai serai
7 biji bendi
2 biji tomato ] untuk dikecebung kan dalam tu nnt


cara2:

tumiskan sume bahan blend tu.. then masukkan ikan n air asam jawa.. bubuh la air secukupnya.. bubuh bendi tu skali.. buh je bulat2 gitu.. masuk skali daun kesum n serai tu.. bila dah dekat nak masak bubuh la tomato belah empat.. perasakan ngan garam n gula.. siap...

Tuesday, 23 December 2008

NASI PILAF & BERIANI KAMBING

nasip

kes boring n abih idea nak masak.. dah 2-3 kali aku wat nasi pilaf ni.. resepi aku amik kat kak pah.. senang tau wat nasi.. cenggini..

NASI PILAF

bahan:-

6 cwn basmathi
7 cwn air
sebiji bawang besar
butter secukupnya
rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga,cengkih)
sket garam
gajus n kismis ikut suka


cara2:-

tenggek kan periuk nasi letrik tu kat ats api.. bubuh butter secukup nya untuk menumis.. masukkan bawang besar yang dicincang.. masukkan jugak rempah tumis tu.. tumis hingga wangi.. masukkan beras yang telah dicuci n ditoskan.. masukkan perlahan supaya tak patah2 beras tu.. gaul rata seketika sblm memasukkan air supaya bila masak beras tu akan berderai.. then masukkan air.. letak sedikit garam sesedsap rasa.. kecebungkan je kismis n buah gajus kalau suka.. angkat periuk tu masukkan la kat base die balik.. jangan lupa on kan suis.. kang tak masak pulak nasi tu.. biar la sampai masak..

nasi ni best sebab die senang n sedap.. pastu rasa die ringan je.. tak la muak.. bleh makan banyak.. ahaha..


BERIANI KAMBING

ni dah penah masuk sini.. cuma aku buat sesimple mungkin.. sebab nak cepat.. cam ni ha...

Bahan2:-

  • 1 biji bawang besar bawang *digoreng.. n amik minyak nye nanti
  • 2 sudu minyak bawang goreng *hasil dari goreng bawang tadi ler..
  • 1 kg daging kambing
  • 5 sudu minyak sapi

Bahan yang kena blend:
  • 4 sudu Rempah Beriani mesia punye nih
  • 1/2 biji bwg besar
  • 5-6 ulas bwg putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 sudu tomato puree
  • 2 biji tomato
  • 1 cekak daun ketumbar
  • 1 biji capsicum
  • 3-4 sudu besar madu
  • bawang yg digoreng tadi
  • Garam/Gula secukup rasa

Cara-cara:

Blender semua ramuan tu.. tumiskan bahan blend ngan minyak sapi juga 2 sudu minyak bwg goreng. klau lebih pun tak pe.. masukkan daging kambing td. Masak sehingga mendidih dan daging masak. Selepas mendidih, kalo nampak mcm kurang minyak, tambahkan minyak bwg goreng. slow kan api n biar die lama sket.. Kbiar die btol2 masak.. untuk menaikkan seri lauk tu, boleh la letak cili hijau dlm 5-6 biji lagi. Masukkan bulat2 cenggitu je.Senang je kan..

Fruit Cheese Cake

fruit cake

dulu kecik2 mak aku slalu buat kek ni bila nak raya.. tapi aku ingat ag mak aku slalu mengeluh sbb buah dia mendak.. aku suka makan kek tu tapi aku tak suka ada satu buah campur tu yg mcm maung je bau nye.. ape ntah.. so skang aku bubuh kismis je.. ingat nak campur kismis hitam n kuning.. tapi sempat beli yg kuning je.. yg hitam tarak.. jadi la.. aku ikut mat gebu nye resepi.. cuma aku ubah sket2 ikut keselesaan aku.. sowi ye mat.. seb baik jadi..! kalau tak.. sape yg salah... aku la..!

bahan2:-

240 g tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
250 g gula halus
250 g butter
250 g cream cheese
4 biji telur
1/2 cawan jus sunquick

140 g tepung gandum*
300 g buah2an campuran (mix fruit) aku guna kismis kuning je*(*disatukan dan gaul hingga rata)

sedikit badam cincang untuk ditabur ke atas kek


cara2:-
  1. Panaskan oven pada suhu 170C or gas mark no 4. lenser loyang butter dan Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata. Masukkan gula. Pukul hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yg dipanas kan sekejap dan ratakan. Bakar 50 - 55 minit tak pon tgk la sampai masak..
hasil nya sedap tau.. wat kudap2.. cume rupa die tak berapa lawa.. sebab tak color2.. kalau mix fruit tu kan cun je..