Wednesday, 8 April 2009

Homemade Popcorn


pop

Rajin tu baru datang sikit2.. aku stat ngan resepi simple2 je la dulu.. huhu.. popcorn ni terhasil sebab anak2 aku suka makan.. nak beli yang da siap tak rajin la pulak nak kuar banyak2 kali.. hah..! bila die nak.. baru aku wat..! idea tu datang sebab aku penah tgk member, nurul firdaus buat time kami study diploma dulu.. aku pon menerai la.. memula tu hangit jugak.. sebab aku bubuh gula awal2.. rupa nya cenggini..

bahan2:

segenggam jagung kering

1 sk minyak (sblm ni aku guna butter.. cpt hangit.. pakai minyak ag best.. putih berseri je popcorn ku..)
5 sb gula


cara2:

bubuh minyak ngan jagung tu dalam kuali.. panas kan.. tutup kuali tu tau.. tgu sampai bunyi letup2.. tu tandanya.. die tgh jg popcorn la tu.. tgu sampai bunyi letup2 tu senyap.. means.. sume jagung tu da kembang.. bukak tutup.. curah gula tu.. kalau suke manis.. tambah la gula or klau tak mau manis.. kurang kan le.. pepandai la.. tp gaul cepat.. biar gula yg cair dek kuali panas tu rata kat sume popcorn tu.. agak gula tu da rata.. angkat ler.. api tu korang control la.. jangan sampai kuali berasap2 udah le.. eheh..!

4 comments:

Linda_Shamsul said...

Salam ruhil..rajin tu, emm bukan anak jer yg suka....ni mak budak pun suka bebenorr!!

CT Delima said...

Ruhil..k.ct dah buat popcorn ni malam tadi..memang sedap lah. cantik jer color dia.x hitam pun..lepas buat satu mangkuk besar licin habis dikerja kan ank2 hahaha

Sheikh & Family said...

slm ruhil.. nk uat jgk la.. mcm senang jer.. TQ.. tp nk kna cari jgg kering le nie.. ada ke kat jepang nie?!

mcm2 lens ruhil ada.. blk nnt, nk tukar profesion ker?.. bli wide angle mahal x?..

schoepentoeter said...

Salam, lama dah aku tak ziarah member aku sorang ni. Sorry la sis.. busy sikit..
So, hw r u?