Sunday, 23 November 2008

Chicken Mushroom + Mee

yee mee

Hubby aku tak mo makan nasi.. muak jugak kata nye.. aku plak terasa nak makan yee mee.. hot plate tu.. tapi mana plak nak cari time sejuk2 nih.. nak g tai sun malas gile.. ni pun dah nak maghrib.. aku pegi la kedai depan umah ni.. ada pasta yang bergulung2 tuh.. aku rembat je lah.. kira jadik lah nih.. asben kata not bad.. ok arr tuu..


Bahan2:

Ayam potong ikut suka
dried mushroom.. rendam siap2
bawang putih
halia
black pepper
air asam jawa
kicap
sos tiram
garam secukup rasa
tepung jagung

Cara2:

ketuk bawang putih ngan halia secukup nya.. ikut suke korang la nak banyak mana.. tumiskan sampai naik bau.. bubuh black pepper yg dah blend tu.. ini pun ikut suke banyak mana.. agak suke banyak bubuh la 2 sudu besar ke.. ehehe.. kalau panas jangan salahkan aku plak.. tumis2.. then bubuh ayam tadi.. kacau2.. letak air asam jawa sket.. renehkan sampai ayam tu betul2 masak.. bila ayam dah betul empuk.. dah kuar air ayam yg sedap tu.. letak la dried mushroom yg korang dah rendam tadi.. masak ag.. biar air mushroom tu betul2 sebati.. tu yang sedap tu.. pastu bubuh la sos tiram n kicap sesedap rasa.. tambah kan garam sket.. rasa nak banyak kuah bubuh la air lebih sket.. agak dah betul2 menggelegak n sebati ayam tu.. letak la tepung jagung yg dibancuh ngan sedikit air.. hah yg ni.. ikut pekat mana korang nak.. kalau suke pekat tu.. bubuh la banyak sket.. satu sudu besar ke.. kalau nak cair.. tak mo bubuh pun takde sape nak marah.. orait.. dah siap..!

2 comments:

Linda_Shamsul said...

ruhil bila dah rajin g ar cari yee mee blh akak ikut resepi hot plate tu...

Aishah @ UmmiAqil said...

lapo ler...bak sepiring...