Sunday 17 August 2008

Masak Lemak Daging Salai

55

Sedap rupanya kalau daging tu disalai/dibakar.. then wat masak lemak.. aku jumpa resepi ni kat fotopages Maklang Azie.. dengan mempraktikkan tips2 yg diberi.. masak lemak ni jadi urmmph..!

bahan2:-

Daging disalai/dibakar.. aku gaul ngan garam kunyit n black pepper sikit sebelum bakar.. dah bakar hiris daging nipis2..

bahan yg perlu kisar/tumbuk

cili api
bawang besar/bawang merah
bawang putih
kunyit hidup/kunyit serbuk

santan cair
santan pekat
serai dititik
cili hijau dibelah
garam n gula secukup rasa

cara2:-

masukkan daging, santan cair, serai ngan bahan kisar dalam kuali.. masukkan sekali garam n gula secukup rasa.. didihkan sampai kuah masak.. masukkan santan pekat ngan cili hijau yang dibelah td.. time ni, kecikkan api sekecil mungkin.. biarkan seketika.. aku biar sampai kuah nampak surut sikit.. then siap..

segala tips2 berguna bleh baca kat maklang azie tu kay.. memang besh..

5 comments:

Ajzie said...

rajin betuul....lauk pun nmpk mcm sedap.. nanti rajin nak cuba arrrrrrrr..hihihi

Mat Gebu said...

Uikk!!!..Tabikk....masa makan tu bayangkan dok kat kampung....kalau boleh tanam pokok ubi kat tepi tingkat, lagi ada feel kampung kann.....hahahaha...

RuHiL said...

>> mat gebu - ko saja tau..! buat aku sedih je.. teringat kat kampung... dah la nak pose.. kalau ganti siput sedut.. letak keladi.. lagi terangkat kan....!

RuHiL said...

>> kak ajzie - tu time rajin kak.. ehehe..

ibu MuHaMmAd IkHwAn ShAmIe said...

ruhil..daging tu liat x? maknanya mentah2 pastu gaul ngn garam kunyit n blckpepper tu n then terus salai ek?