Tuesday, 2 September 2008

experimen Biskut Suji

4

biasa la kalau aku dah wat nih.. mesti biskut pebret aku kan.. senang rupanya nak wat biskut nie.. aku dah penah try skali mgu lps.. tp keras.. haiyyo.. tapi ni aku try wat sukatan sendiri berdasarkan pengalaman ape yg aku dah wat last week tuh.. gini..

bahan2:-

4 cawan tepung gandum

1 cawan tepung semolina/suji

1 cawan minyak sapi dicairkan

1/2 cawan gula

cara2:

pukul miyak sapi dan gula sampai sebati dan kembang.. masukkan tepung suji.. kacau.. masukkan tepung gandum sikit2.. sambil uli.. uli sampai boleh gentel.. adunan ni lembut sangat.. dan cam melekit sikit.. kalau taknak bg melekit tambah tepung gandum sket ag.. tapi kalau suke manis.. tambah la gula tu sampai secawan ke siap2.. yg ni.. manis nye.. just nice la.. takut kencing manis woo.. cewah.. sebenarnya.. sebab aku tak bleh rasa tadi.. dah jadi adunan tu.. gentel la bulat2.. then bakar dlm oven yg dah dipanaskan.. kalau gas oven aku guna no3 je.. takut hangus.. bila die masak.. merekah gitew..


adunan ni tak banyak sangat.. sebab nak try kan.. kalau nak wat bebanyak.. darab je la.. ehehe..

tapi kan.. pada aku adunan nih.. belum betul2 kick lah.. aku paling suke kalau masuk mulut.. terus.. cair.. lembut gitu.. tulong la komen ye..


6 comments:

NITA said...

ruhil,

dulu ada try resepi mak kawan tu..tepung gandum,minyak sapi & gula jer. Adun la sampai dapat dibentuk. Takde pakai tepung suji tu...tp, rasanyer mables..lepas ni kita experimen wokey!

psst!..kuih tu ada lagi ker tinggal serdak? mcm terasa2 kat tekak pulak..ahakss!

RuHiL said...

kak nita.. nnt kite try resepi kawan kak nita tu lah plak.. sbb yg ni tak berape cair dimulut lah..

pssst!.. ada ag nih.. meh la sini..

~ yus ~ said...

ruhil, kalau yus buat takde campur tepung suji tuh. Resepi dari mak yus, mmg mables rasanya, tiap2 tahun yus buat..:D

Jumizan Razak said...

tp kalo kite gune tepung suji tu.. dye ade ase biji2 kan... tp kalo btol lembut bile masuk mulut cair terus... boleh la try.. tq

ann said...

Sedapnye

ann said...

Sedap2. www.mommyanneshop.com.