Wednesday 17 September 2008

Cucur Badak

22

Keledek ada lebih 2 biji.. nak balas juadah tuan umah.. keria ngan cek mek dah wat.. ape lagi yek.. asben aku kata wat la cucur badak.. hmm.. tak brape minat.. tp tak pe la.. sedap kot makan yg panas2.. ape lagi.. aku pun wat adunan yang sebijik cam wat keria ari tu.. tp kena wat inti.. inti ni aku modified sket.. sebab takde udang kering..


bahan adunan:-
2 biji keledek..
1 cwn tepung
secubit garam

cara:-
kupas kulit keledek n rebus sampai empuk.. toskan.. lenyek keledek.. bubuh sket garam.. bubuh tepung sket2.. uli.. tak yah rata sangat pun.. jgn tambah banyak sangat tepung.. kang hilang rasa keledek tu.. sebab keledek uk ni memang melekit2.. aku stanby sket tepung yg tak di uli tuk membentuk cucur badak tu nnt..

bahan inti:-
250 g ayam cincang
1/2 biji kelapa parut.. aku guna desicated cocunat je
1 biji bwg besar *
3 biji bwg putih *
1 inci halia *
1 btg serai *
5 tangkai cili kering * blend sume bahan nih *
garam gula secukup rasa
sket black peper

cara:-
goreng ayam cincang ngan minyak yg sedikit.. letak sket black pepper.. ketepikan.. tumis bahan blend.. agak garing.. masukkan desicated cocunat.. aku sip bubuh air sket kat cocunat ni.. bg die lembab cam kelapa ori tuh.. kacau2.. bubuh skali ayam tadi.. kacau ag.. perasakan ngan garam gula.. wat api kecik.. biar die agak kering..


da ada inti.. bleh la stat bungkus ngan adunan keledek tuh.. wat bulat2 gitu.. kalau keledek mesia senang.. aku terpaksa tinggikan sket skill nk handle adunan keledek yg melekit.. macam aku pernah sebut.. sambil wat bentuk sambil golek2 die kat tepung tak nak bg melekit.. aku wat satu2 terus goreng.. sampai masak keperangan.. ermmph.. time buke td tak sabar nak rasa.. sedap rupanya..

Sunday 14 September 2008

Puff Ayam

puff ayam

Sebenarnya.. ini la puff utk org yg malas tp nak makan sedap.. kak nita bg ari tu.. die wat puff sardin.. ag sedap tau.. ikut selera memasing lah.. ok2.. gini.. inti tu macam inti karipap je.. cuma bubuh ayam cincang bebanyak.. kira ikut suke lah nak wat inti camna pun.. asal sedap kat tekak.. eheh.. kulit nya.. beli PARATHA frozen.. dalam erti kata lain.. roti canai segera.. balut je inti tu ngan roti canai tuh.. aku belah dua sekeping tuh.. wat la bentuk kegemaran.. aku yg malas nak kelim nih.. garis pakai garpu je.. siap balut.. sapu kuning telur kat atas die.. then.. bakar dalam oven.. aku wat api oven gas no 4.. brapa kali aku intai.. tak mau hangit.. tgk.. die kembang sket.. nmpak cam dah masak tuh.. angkat.. hihi.. cerita aku je panjang.. tp bendanye senang.. sebenarnya aku wat kulit karipap tak brape jadi.. tuh geram tuh.. wat puff ag senang.. tak yah nak uli.. ahaks..

Thursday 11 September 2008

Sambal Paru

paru

Kak Ainon Tinsley nih bagi aku paru kambing pagi tadi.. taukeh kedai pakistan tuh bagi katanya.. aku pun ape lagi.. terus wat sambal la.. paru tu aku rebus dulu ngan asam.. bagi ilang bau amis tuh.. pastu potong nipis2 cam paru jual kat pasar malam tuh.. then.. goreng kering.. sambil tu wat la sambal kegemaran tuh.. sambal merah biase tu le.. dah dekat masak tu masukkan je paru goreng tadi.. biar api kecik lama sket.. sedap woo.. makan ngan nasi panas.. beselera makan buka tadi.. tak sabar plak nak besahur kang.. teringat sambal nasi lemak paru kat pangsamurni umah sewa aku masa diploma dulu.. uihh.. meleleh you....

Roti Gulung je..

roti

mula-mula ingat nak wat risoles ala indonesia kat blog mat gebu tu.. skali aku wat kulit tak jadi2.. tangan tak bedung btol lah.. susah2 aku roger g beli roti kedai dpn umah nih.. jadi la roti gulung or roti goreng.. sbb bread crum pun dah ada.. lepas celup telur.. golek kat bread crum tu skali.. sedap.. jadi rangup2 sket.. seb baik daniell suke..

Cek Mek Molek

cek mek

Keledek ada lebih ag.. yg beli ari tu.. aishah plak cam tak selera makan nasi.. aku bantai la wat kuih ni.. kejap je rupanya.. tresepi nya sama je cam keria tuh.. bezanya tak yah sira2 cam keria.. letak je gula sket kat tengah tu.. bentukkan bujur sket.. jadi la.. berselera si comel aku nih.. kuih tu lembut kan..


Monday 8 September 2008

Keria

11



berjaya jugak angan2 aku nak wat keria nih.. kes tgk kat blog kak Linda Bradford balik keje tadi.. memula tu ingat nak kensel je.. sebab dah kul 4 lbh keledek pun blom beli.. si teruna n dara aku tu tdo ag.. ngan aku2 tido.. tp bila teruna aku tu bangun.. nak layan merengek2 die.. aku ajak pegi kedai.. aku beli keledek je.. die rembat magazine spiderman plak.. suke sangat.. balik umah aku pun mula projek.. haiiyoo.. melekit2 keledek UK ni rupenya.. aku pun naik boring tambah tepung.. aku kepal2 je cam wat begedil.. golek sket kat tepung, bg tak lekit2.. pastu aku cucuk tgh2 jadi lubang.. terus goreng.. jadi jugak.. ahaha.. tapi tak sesedap keria yang aku slalu beli ondaway nak g skolah dulu.. gerai akak Parit Yob tuh.. salah keledek ke salah tangan aku ni ye.. resepi asal aku amik dari kak Hajar.. tapi aku punya nak cepat tak baca pun tips die tentang keledek UK nih.. ekeke..

Award




Award ni baru dapat tadi dari kak Linda Bradford.. tenQ bebanyak.. ni kena rajin masak nih..

















Award nih dari mamavouge.. dah lama die suh amik.. tapi aku tak berkesempatan.. eheh.. ntah ape yang aku sibukkan.. btw.. time kaseh bebanyak.. kerna sudi menganugerahkan utk aku..


skang aku nak panjangkan award nih tuk:-

Dapur kak Pah Sherry
kak nita - moment in my life
Lonelytoones
Zahrah
Safiyah Maisarah
Aishah Ummiaqil

korang pilih la award mana korang suke.. eheh

Wednesday 3 September 2008

Bubur Lambuk Terengganu suka hati..

f

ari ni aku malas masak nasi.. sebab nye.. nasi smalam tak abis.. pagi tadi tak sahur.. ag pun aishah smalam tak brape nak nasi.. aku ape lagi.. buat la bubur lambuk konon2nye.. resepi aku main hantam je.. ehehe.. slalu ipar yang buat..aku pun tak penah tgk betul2.. eheh..

bahan2:-
2 cawan beras
3 ekor ikan kembong.. rebus amik isi n blend

1 cawan kerisik

1 biji bwg bsr n 2 ulas bwg putih

1 sb lada hitam
1 tin santan sayur sawi.. patutnye.. guna pucuk midin/paku merah, daun gambas kalau ada budu ag sedap.. pucuk paku biasa tu pun sedap

cara2:-

tanak beras cam biasa kat dalam periuk.. guna periuk biasa je.. tak yah periuk nasi letrik pun.. air tu lelebih sket.. dah agak pecah2 beras tuh bleh la masukkan santan, kerisik, bawang blend, isi ikan, lada hitam dan perasakan garam gula secukupnya.. agak dah nak masak tuh.. bubuh la sayur mayur yang ada.. sedap.. lengkap sajian ini.. daniell dan aishah abis semangkuk.. siap nak tambah ag..

Tuesday 2 September 2008

experimen Biskut Suji

4

biasa la kalau aku dah wat nih.. mesti biskut pebret aku kan.. senang rupanya nak wat biskut nie.. aku dah penah try skali mgu lps.. tp keras.. haiyyo.. tapi ni aku try wat sukatan sendiri berdasarkan pengalaman ape yg aku dah wat last week tuh.. gini..

bahan2:-

4 cawan tepung gandum

1 cawan tepung semolina/suji

1 cawan minyak sapi dicairkan

1/2 cawan gula

cara2:

pukul miyak sapi dan gula sampai sebati dan kembang.. masukkan tepung suji.. kacau.. masukkan tepung gandum sikit2.. sambil uli.. uli sampai boleh gentel.. adunan ni lembut sangat.. dan cam melekit sikit.. kalau taknak bg melekit tambah tepung gandum sket ag.. tapi kalau suke manis.. tambah la gula tu sampai secawan ke siap2.. yg ni.. manis nye.. just nice la.. takut kencing manis woo.. cewah.. sebenarnya.. sebab aku tak bleh rasa tadi.. dah jadi adunan tu.. gentel la bulat2.. then bakar dlm oven yg dah dipanaskan.. kalau gas oven aku guna no3 je.. takut hangus.. bila die masak.. merekah gitew..


adunan ni tak banyak sangat.. sebab nak try kan.. kalau nak wat bebanyak.. darab je la.. ehehe..

tapi kan.. pada aku adunan nih.. belum betul2 kick lah.. aku paling suke kalau masuk mulut.. terus.. cair.. lembut gitu.. tulong la komen ye..


Menu buka 1st Ramadhan

1

Aku ari ni wat nasi kerabu.. kak nita la yg buat aku terliur.. memula aku rendam daging.. tak tau nak wat ape.. g buzz die kul 4 lbh tuh.. kot ade idea.. hah kau.. idea maverles yg kuar.. die nak wat nasi kerabu.. kecur aku.. dah la tak sahur smalam.. teruuuss..! aku buzz cik kiyah skali.. tanya resepi...! die kate cepat takut sambal tumis tak done nak pecah minyak.. akhirnya.. berjaya gak aku..


nasi nye..
masak nasi cam biasa.. cume aku tambah serai ketuk.. garam sket.. ngan kunyit..

sambal tumis..
blend halia, bawang besar n putih sebiji.. skali blend cili kering dalam 10 tangkai ke.. ikut suke lah.. masukkan dalam puyuk.. tuangkan setin santan.. nak ag kaw 2 tin.. tp lambat la nak pecah minyak kang.. bubuh serai ketuk.. nisang (gula merah) dan garam.. masak api kecik.. sampai pecah minyak..

serunding..

2 ekor ikan rebus/bakar.. amik isi.. tumbukkan skali ngan serai, bawang besar, bawang putih.. sangai kelapa.. agak dah nak kering tuh.. bubuh skali ikan n da gang yg ditumbuk tadi.. sangai ag.. sampai kekuningan.. perasakan ngan garam gula secukup rasa..
daging bakar.. cam biasa.. garam kunyitkan daging tuh.. bakar kat dalam oven.. dah masak.. hiris nipis..

ikan celup tepung..

wat tepung cam nak goreng pisang tuh.. aku bubuh tepung beras ngan tepung goreng serbaguna sket.. letak kunyit bg warna cun sket.. celupkan ikan kegemaran.. dan goreng..


ulam..
aku ada timun je.. hiris la halus2.. sedap kalau ada kacang panjang, taugeh, kobis..tak kisah lah.. asal ulam yg korang suke makan..

berpinau gak mata aku wat keje laju2.. seb baik kuih dah wat pagi tadi.. sok aku buke nasi biasa2 je la agaknye..

2

Kuih seri muka ni pon pebret.. 1st time try nih.. menjadi plak..
Bahan lapisan bawah:- 500 g beras pulut 400 ml santan cair 1 sk garam 2 sb minyak Bahan lapisan atas:- 120 g tepung gandum 3 sb tepung jagung 140 g gula 3 biji telur 450 ml santan pekat 1/2 sk garam 300ml air + 3 helai daun pandan diblend utk dijadikan air pandan pewarna hijau

Cara-cara

Untuk lapisan bawah:-

panaskan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. Toskan beras pulut. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan. Kukus selama 20-30min. keluarkan loyang dari kukusan dan tekan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.


Untuk lapisan atas:-

Pukul gula bersama telur hingga kembang.. sikit je pon boleh. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi... Akhir sekali masukkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus.. letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu ke dlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

aku copy paste resepi dari sini..