Wednesday, 9 July 2008

Laksam

22

Ini pun sebab baru beli ikan lah ni.. beli ikan kembong sepeket je.. tapi idea nak masak banyak plak.. okie.. meh kita tgk resepinya..

Bahan-bahan:
[laksam]
  • 2 cwn tepung beras
  • 4 cwn air suam
  • sedikit garam *bagi lemak sket
Bahan-bahan: [kuah]
  • 4 ekor ikan kembong * rebus, amik isi dan blend
  • 250 ml santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 500-700 ml air
  • 4-5 biji bawang merah-kisar dengan sedikit halia
  • 1 sudu kecil lada hitam yang ditumbuk/dikisar.
  • garam
  • gula
  • 2 keping asam keping
Bahan-bahan: [ulam]

Ikut la yang mana ada.. kalau ada kacang panjang, tauge, timun n salad pun boleh.. cam laksa lain gak..



Cara-cara:[laksam]
  • sediakan pengukus, aku guna base springform n sandwich pan wat gilir-gilir utk kukus laksam tu. ini kes takde tudung piyuk.. eheh.. stail cik puan kesum..
  • bancuh tepung beras ngan air suam n tambahkan sket garam biar lemak2 sket.
  • letak base springform tu pada pengukus.
  • tuang bancuhan tadi pada base springform tuh.. agak2 tebal yg sesuai. jangan tebal sangat.. tak sedap plak..
  • bila laksam tu dah masak angkat.. gantikan ngan sandwich pan plak.. kalau kat mesia senang je nak cari tudung periuk ni.. sama saiz plak tu.. belasah je la labu..
  • tuang bancuhan maca tadi..
  • sementara tunggu yang dalam pengukus tu masak. bleh la gulungkan laksam pada base springform tu.. sengetkan sket.. gulung je.. ikut skill memasing.. wat la sampai abis bancuhan tu.. dah siap.. ble potong2..
Cara-cara:[Kuah]
  • Masukkan ikan yang dah blend ke dalam air rebusan ikan tadi.
  • Tambahkan bawang merah, air, santan, asam keping, lada hitam, garam dan gula.
  • Kacau hingga masak. Masukkan air lagi jika kuah nampak terlalu pekat.
Sajikan ngan sambal belacan.. fuh.. sedap tu..! kalau tgk kuah aku tu cam pekat sbnrnya.. nakbg rasa ikan nye pasal..

*cilok resepi cik puan kesum n k siti azma.. mer ashih bebanyak..
cetusan idea yang amat besh..!

6 comments:

ieyja said...

akak..xphm larr..
apa menda springform n sandwish pan. bahasa kg nyer apenyer...
bila nk kukus tpg beras tuh...xleh imagine larr rupe dia b4 nk gulung.
tunjuk gambo skit bleh..
kak....bg ler resipi simple lg..
kt mesia ni skrg minyak naik melambung tinggi..so semua brg naik. jd nk jimat kena ler memasak..bayangkan nasi telur bungkus skrg dh RM5. kt utm larrr..tmpt lain xpasti.

RuHiL said...

>> ieyja.. eheh, ieyja tak yah la cari springform atau sandwich pan tuh.. cari je tudung periuk nipis tu.. ok kalau tak pat imagine.. ieyja klik kat "cik puan kesum" yg akak taip kat bwh resepi laksam tu.. beliau ada tunjuk cara2 die.. eheh.. akak tak done amik gambor masa wat.. maklum la wat keje sambil dukung si cendot aishah tu.. ekeke.. mahalnya nasi telur bungkus skang..!

a.m.a said...

weih.. boleh post ke LOndon sket ke?? dah ler favourite aku ni!!!

ummyAD/RuHiL said...

>> a.m.a - nnt aku post pakai parcelforce.. cepat sket..! royal mail takut lambat plak.. ahaks..!

Cik Puan Kesum said...

salam..

wa..ada nama kita kt sini,tak pasan langsung..sb kita lupa nk link ur blog terus tak dtg sini..harap maaf yek.

alhamdullilah,ahkir dpt jugak mkn laksam kan...nanti raya leh buat..takpun posa.last raya ct buat laksam masa open house.hihi..

Ana said...

HUhu.. mmg tgh cari resepi laksam... tgk kat blog ni.. gamba cantik2 sgt.. tu yg rase nak cube tu.. thanx>>>:)