Tuesday, 22 July 2008

Mabuk Stroberri da..!

3

Resepi asal aku amik dari video nih.. tapi biasa la.. aku suke main sesedap rasa..

bahan2/cara2:
  • 1 mangkuk strawberry *sebab ada banyak.. tu malas nak sukat2.. bubuh je..
  • 1 cawan natural yogurt *takyah penuh2.. kurangkan sket klau tak mau masam.. ag pun stroberri tuh dah masam2 sket..
  • 1/2 cawan double cream *saja tambah sebab ada dlm peti ais tuh..
  • 1/2 cawan gula *kalau suke manis.. tambah ag.. sbb bila dah jd ais dia kurang manis sket..
  • 3 biji strawberry dicincang kecik2
blend sume2 tuh.. kecuali strawberry cincang.. letak strawberry cincang kat dasar bekas ice-lolly tuh.. pastu curah je bahan yang di blend tadi.. cucuk la batang ice-lolly tu kat dlm bekas tu.. bekukan dalam peti sejuk.. dah keras ice-cream tu.. siap untuk dimakan.. sonang je kan

5 comments:

Cik Puan Kesum said...

pergh..ice cream dh kuar aaa...ni pakai resipi sape?nk jugak!!!sedapnya..

ummyAD/RuHiL said...

>> cik puan kesum - dah bubuh dah resepi nya..! tgk la dulu resepi asal kat video tuh.. simple je..

Zaleha, Cik Ha said...

memang mabuk dah nie, sampai pding caremel pun ade strowberi gak, bestnye

Cik Puan Kesum said...

salam ruhil..

tak pernh tau pasla buh yogurt tuh..rasa dia masam2 manis ke kalau buh yogurt?

ummyAD/RuHiL said...

>> cik puan kesum - a ah masam2 manis.. mcm rasa stroberri yogurt jd eskrem.. tapi manis sket la..