Monday, 14 July 2008

Lompat Tikam

45

Di sebab kan ari tu terliur tgk bubur som2 ah mat gebu.. maka aku pun meneroka la resepi nye.. tapi asben aku plak suke makan lompat tikam.. aku rasa dua benda ni macam nak sama.. cuma lompat tikam ni dua lapis.. n yang color ijau tuh guna santan cair.. aku ape lagi.. telek resepi kak hanieliza skali.. alamak kena kukus lah.. jadi aku terpaksa la guna ke kretipan yang ntah pape ni.. untuk menyenangkan kerja aku.. so, ni hasil olahan dari kedua resepi tuh.. time kasih ah mat gebu & kak hanieliza.. hasil nye.. sedap woo.. ye la.. sumber resepi dari mana kan..!

Bahan2: penyediaan untuk 8 biji gelas dalam gambar tu..

color hijau

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
3 1/2 cwn santan cair
1/2 cwn air pandan
1/2 sudu teh garam

cara2:

campurkan semua bahan diatas.. tapis masuk dalam periuk.. masak dengan api sederhana sampai likat.. sentiasa kacau.. kalau tak berketul.. lenguh sket bab nih.. ehehe.. dah likat, tuang dalam bekas kegemaran.. aku ada gelas tu je.. jadi la kan..


color putih

1 cwn tepung beras
1 sudu besar tepung ubi * kurangkan sket dr yg ijau td..
3 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

cara2:

sama gak.. campur sume bahan.. tapis ke dalam periuk.. masak api sederhana.. kena sentiasa kacau.. bila likat.. tuangkan atas lapisan hijau tadi...


air gula * nie yg macam fail sket

ini ikut suke aku je.. masak gula melaka tu ngan air.. agak sesedap rasa.. bubuh daun pandan simpul.. tapi hasil nya, mmg manis sangat.. cuma tak berapa gelap.. aku kena menuntut kat k nita nih.. klau air gula tuk tau fu fa dia kan cam sedap, itam je.. color tu menang seh..!


1 comment:

Aimi Mukhlis said...

Ruhil,

1st time aku dengar nama makanan ni masa meniaga kat pasar ramadhan tahun lepas. Gila terperanjat bila dengar nama dia, macam lawak pun ada..hehe...

Balik kg husband, terus aku tanya dengan my MIL, dia bagitau makanan ni glamer kat Kelantan, tapi skang ni dah macam-macam cara orang buat..hampir jadi kuih moden dah...