Tuesday 8 July 2008

Nasi Beriani

44


Bahan-bahan utama:
  • 1/2 kilo daging kambing * bleh tukar daging lembu atau ayam
  • 3 cawan Beras Basmathi
  • 1 cawan natural yogurt
  • 1 cawan air rebusan daging *kalau guna ayam, tak perlu rebus.. so ganti ngan air suam je
  • 2 cawan air suam
  • sedikit daun ketumbar *ikut citarasa masing-masing
  • sedikit daun pudina *ikut citarasa masing-masing
  • garam n gula secukup rasa
*nisbah ~ beras:air = 3:4


Bahan-bahan menumis:
  • 1 labu bawang putih *blend
  • 2 inci halia *blend
  • 1 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 5 sudu besar minyak sapi *bleh lebihkan kalau suka n takut hangit

cara-caranya: Basuh beras tadi dan toskan. Sambil tu rebus daging kambing/lembu. Daging ni potong la ikut suka. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi letrik tu. Tumiskan bawang putih ngan halia blend tadi. Masuk skali rempah beriani ngan rempah kari. Bila dah naik bau, masukkan air yogurt, air rebusan daging n air suam. Perasakan dengan garam dan gula ikut citarasa memasing. Kacau sikit sambil masukkan beras tadi. Taburkan daun ketumbar n daun pudina. Angkat periuk dari api tu, terus letak kat base periuk elektrik. Jangan lupa tekan suis. Karang tak masak nasi tu.. eheh.. then siap..

*resepi dapat dari my pwen tim~tinsley

No comments: